Surfweer

Het surfweer in Nederland is best wel grillig. Dikke zuidwesten winden kunnen het surfweer beeld bepalen. Maar ook nauwelijks wind en golven uit het Noorden.

Ontdek hieronder:

5 Nederlandse surf spots in beeld

Hieronder vind je het surfweer van de top 5 surf spots in Nederland. In één keer in beeld.

Maar eerst meer over het lezen van het surfweer en de beste apps.

Surfweer lezen

Hoe moet je het surfweer lezen om te bepalen of het goed te surfen is?

  • Check of er ergens in de buurt swell is (golven staan). Zowel de Magicseaweed forecast geeft dat aan, als de Windy.com kaart. Grofweg kan je swell krijgen uit het Noorden/Noordwesten door bijvoorbeeld harde wind of storm tussen Schotland en Noorwegen. Of uit het Zuiden/Zuidwesten door sterke zuidwesten winden. Je moet met name naar twee zaken kijken: de periode (in seconden) en de hoogte van de golven. Het liefste heb je in Nederland een periode tussen de 6 en 8 seconden. De hoogte van de golven is afhankelijk van wat je zelf prettig vind. Een halve meter of liever 1.5 meter?
  • Check de wind. In Scheveningen kan het offshore zijn bij een zuidenwind, terwijl het in Noord Holland dan net onshore is. Dat maakt nogal uit of de golven goed zijn. Bij onshore wind worden de golven rommelig.
  • Zie je golven uit het Noordwesten én geen wind of aflandige wind. Laat dan alles liggen en ga surfen ;-). Dat is het beste surfweer.

Het beste scenario voor ultiem surfweer?

Golven van meer dan een meter met een periode van 7 seconden. En geen wind. Dan kan je naar alle waarschijnlijkheid overal langs de Nederlandse kust surfen.

Dan ziet het er ongeveer zo uit:

Welke apps kan je gebruiken voor het surfweer

De top 5 apps en websites

Zoals je hierboven wel leest en je wellicht al eens ergens gehoord hebt, zijn dit de top 5 apps of websites om te gebruiken

  1. Surfweer.nl: Tobias van Tellingen vertelt bijna dagelijks of er golven aankomen of niet. Hij maakt een samenvatting van alle weermodellen.
  2. Windguru.cz: Een website die volledig mobile-proof is. Werkt naar onze mening vrij goed voor Nederland.
  3. Magicseaweed.com: is een site én aparte app om de surfverwachting te vinden. Werkt vooral goed voor landen die een open oceaan voor zich hebben, zoals Frankrijk en Portugal.
  4. Windy.com; een site én app. Een fantastische visuele landkaart om heel gedetailleerd de wind te zien waaien. Zo weet je goed waar het bijvoorbeeld offshore waait c.q. gaat waaien.
  5. Surf-forecast.com; Een website die beetje dezelfde informatie geeft als magicseaweed en windguru, maar daar de energie van de golven aan toevoegt, zodat je een nog beter beeld kan vormen over de kracht van de golven.

Bekijk het surfweer voor 5 surfpots

Wijk aan Zee en Zandvoort

Het surfweer van Wijk aan zee en Zandvoort kunnen we in één bericht zetten. Omdat ze zo dicht bij elkaar liggen, geven de weersmodellen dezelfde wind en golfhoogte aan. Maar Wijk aan Zee heeft een havenhoofd. Zeker tijdens een Zuidwesten wind kan je dan beter naar Wijk aan Zee.

Check hier de webcam voor Zandvoort

Hoek van Holland en Scheveningen

Ook voor Hoek van Holland en Scheveningen geldt; dezelfde surf voorspelling. De golven lijken ook wel wat op elkaar. Maar in Hoek van Holland is wel wat rustiger in het water.

Check hier de webcam voor Scheveningen

Domburg

Bij de surf voorspelling voor Domburg moet je letten op de Zuidwesten wind. Is er een dikke Zuidwester aan de gang, check dan Domburg bij laagtijd. Dan lopen er mooie golven tussen de kenmerkende palen.

Surfweer SMS

Op welke spots is het goed surfen? Wanneer is het echt de moeite waard en wordt er zelfs een surf alert gegeven? Je weet het met de Surfweer SMS. Voor beginners en pro super relevant.

Aanmelden?

Bekijk hoe mooi Nederlandse golven zijn bij goed surfweer

surfboard decathlon

Review: Softtop Olaian 5’4 van Decathlon

Onze ervaringen met de 5'4 sofftop van de Decathlon Een softtop is bij uitstek een surfboard...

Waarom zou je eco wax gebruiken?

Ik ga surfen en neem mee? Naast je board(s), je wetsuits en je zonnebrand is...
noordzeekust i love the seaside

De nieuwe I Love the Seaside: Noordzeekust

Surf & travelbook over onze eigen Noordzeekust De nieuwe editie van I Love The seaside is...
waves festival texel

Waves festival Texel

Check out Waves Festival van 19 tot en met 23 juni deze zomer.WAVES is een...
griekse surf 4

Vacature Content Marketeer bij Boardshortz.nl

Met je passie geld verdienenBen jij gek op surfen en sneeuw? Heb je...