Met harde wind over het water knallen en meters hoge sprongen maken. Als je kitesurfers op het water hun tricks ziet doen ziet het er allemaal zo gemakkelijk uit. Maar is kitesurfen eigenlijk wel zo gemakkelijk? Hier lees je alles wat je moet weten als je begint met kitesurfen

Wij hebben gesproken met Guido Nijzink van Apex Adventures. Hij vertelt: “Als je begint met kitesurfen is het volgen van lessen zeer belangrijk. Je leert het niet alleen vele malen sneller, maar ook komt (jouw eigen) veiligheid uitgebreid aan bod. Het lijkt zo eenvoudig: je gooit een vlieger in de lucht en je stuurt hem van links naar rechts. Echter, kites kunnen je ook zo maar meters hoog de lucht ingooien en vele meters over het strand heen sleuren. Het is dus slim en verstandig om eerst een gedegen cursus te volgen.”

Is kitesurfen een gevaarlijke sport en hoe begin je?

Kitesurfen is in de loop der jaren steeds veiliger geworden. Mede door de doorontwikkelingen van het materiaal. Zo zitten er natuurlijk allerlei safety systemen op kites waardoor het varen steeds veiliger wordt. Maar aan de andere kant is kitesurfen zeker niet zonder gevaren. Je speelt natuurlijk met de krachten van moeder natuur. En grotere en gevaarlijkere krachten zijn er niet.

Les nemen

Het is van groot belang dat je de basis van het kitesurfen eerst goed onder de knie hebt, voordat je zelfstandig het water op gaat. Er zijn in Nederland veel goede scholen die cursussen aanbieden. Tijdens zo’n cursus leer je de kite goed onder controle te krijgen en leer je jouw eerste meters varen. En wat misschien nog wel het belangrijkst is…..weten wat je NIET moet doen. Verder leer je wanneer je voorrang moet geven aan andere kitesurfers en bij welke windrichting meer of minder gevaar is. 

Als je graag wilt leren kitesurfen is het dus absoluut verstandig om bij een goede school les te nemen. Zo heb je vaak meerdaagse cursussen. Niet iedereen leert even snel, maar gemiddeld heb je 3 à 4 lessen nodig om je eerste meters op het water te maken. En dan gaat het om privé lessen. Reken maar met 9 tot 12 uur privé les.

Natuurlijk kan je ook groeplessen volgen, maar dit betekent vaak wel dat je minder tijd aan de kite zit. En dat is uiteindelijk waar het bij leren van kitesurfen om draait. Uren maken aan de kite en deze volledig onder controle krijgen.

Andere boardsporten

Om het leerproces van het kiten nog sneller te kunnen laten verlopen, helpt het om een aantal keren te gaan wakeboarden. Zeker wanneer je geen boardsport ervaring hebt. Zo krijg je een beter gevoel van op een board staan in het water. Op een gegeven moment komen de kite controle en het board samen.

Andere gevaren

Maar ook gevorderden kiters komen voor gevaren te staan. Als gevorderde kitesurfer wil je misschien met steeds hardere wind het water opgaan. Dit om nog hoger te kunnen gaan springen. Maar je weet dat als je een fout maakt, je heel hard kunt worden afgestraft.

Het bewust worden van de mogelijke gevaren bij kitesurfen is dus zeer belangrijk. Pas als je bewust op het water staat en je eigen kunnen weet, wordt kitesurfen een veilige sport.

In welke periode kun je kitesurfen?

Nederland is absoluut één van de top landen om te gaan kitesurfen. Veel water en over het algemeen ook veel wind. Dus in de regel kun je het hele jaar goed kitesurfen. Maar je hebt wel degelijk mindere periodes en betere periodes qua omstandigheden. Traditioneel hebben we in de herfst flinke stormen. In de zomer is de wind juist wat zwakker.

 

Windvoorspelling

Kitesurfers houden echt elke dag de windvoorspellingen in de gaten. Wanneer op de locatie waar ze vaak gaan kitesurfen geen wind staat, maar op een andere locatie wel… hop, in de auto en naar de goeie spot rijden. Je wilt natuurlijk zo veel mogelijk op het water staan.

Meerdere websites zijn geschikt om de windvoorspelling in de gaten houden: Windguru, Windfinder en ook Windy. De windkracht wordt aangeduid in knopen. Later in het artikel beschrijven wij bij welk aantal knopen je wel of niet kunt surfen.

Is kitesurfen zwaar?

Kitesurfen is natuurlijk gewoon een echte sport. Het is een volledige workout. Maar als je gewoon lekker aan het cruisen bent, dan kan je het wel uren volhouden. Als je een beetje kunt varen en misschien je eerste tricks en sprongen gaat doen, dan komen er natuurlijk meer krachten op je lichaam te staan.

Elke kitesurfer kent of herinnert zich die ochtend na een goede sessie nog wel. Wakker worden op je rug, maar te veel spierpijn hebben in je buik om omhoog te komen. Dus dan maar even op je zij rollen en zo opstaan.

Samenvattend: kitesurfen is een fysieke sport, die je zelf zo zwaar kunt maken als je wilt.

Ben je een echte pro, dan is training in de fitness zeker aan te raden. Vaar je af en toe en doe je niet veel aan sport? Dan bestaat er absoluut een kans dat je af en toe moeite gaat krijgen om uit bed of van de bank te komen, hahaha.

Wind en knopen

SWEET SPOT – 15 t/m 22 knopen

Dit is de ideale wind voor de meeste riders. Van beginner tot gevorderde. Voor beginners ideaal om te leren varen en voor gevorderden ideaal om wat tricks te gaan oefenen. Omdat je met deze wind met een wat grotere kite staat, wordt je minder hard afgestraft als je iets verkeerds doet.

 

HARDE WIND – 22 t/m 30 knopen

De meeste kiters hebben als grootste kite vaak een 11 of 12m2 kite. Afhankelijk van het type kite en jouw gewicht is vaak zo’n 22 tot 25 knopen echt de max voor deze maat kites. Voor beginners is 25 knopen sowieso de limiet. Er staat veel power in je kite en de kite zal flink hard gaan trekken. Kijk dus altijd goed naar de windvoorspellingen! Staat er bijvoorbeeld in de voorspellingen dat de wind zo’n 22 knopen gaat worden met vlagen van boven de 25, dan is het misschien beter om een dagje te gaan wachten. Je zou dan eventueel een maatje kleiner kunnen gaan varen als je een 2e kite bij je hebt.

 

STORM – 30 knopen of meer

Voor wind boven de 30 knopen heb je gewoon echt veel ervaring nodig. Je staat met een kleinere kite die echt vele malen sneller is dan jouw grote kite. Foutjes worden keihard afgestraft. Wil je met deze wind gaan varen, dan moet je echt weten wat je kunt….en nog beter….wat je nog niet kunt!! De risico’s voor onervaren kiters zijn gewoon erg groot. Ook gevorderden kunnen hier grote fouten maken.

Spots voor kitesurfen in Nederland

Nederland is absoluut één van de beste landen in Europa om te kiten. Veel wind, maar gelukkig ook veel water. Maar in Nederland zitten er natuurlijk ook zeer grote verschillen tussen de spots. Zo hebben we tig spots aan de kust, maar ook veel spots rondom het IJsselmeer.

Je kunt op de website van de NKV (Nederlandse Kitesurf Vereniging) alle spots in Nederland zien. Je kunt daar o.a. zien met welke windrichtingen de spots ideaal zijn en wanneer niet: https://kitesurfvereniging.nl/spotkaart/

 

FAQ

Is kitesurfen zwaar?

Wanneer je begint met kitesurfen, dan is dat een total work out. Het leren kost niet alleen veel kracht, je moet ook leren met de kite te dealen. Dit doe je in winderige omstandigheden en op zee heb je ook met de branding te maken. Dus kitesurfen is zeker een fysieke sport.

Is kitesurfen gevaarlijk?

Als je niet goed weet waar je mee bezig bent, dan is kitesurfen zeker gevaren. De kite in combinatie met sterke wind kan je het strand op gooien, of erger nog, de boulevard. Tijdens een cursus leer je hoe je de gevaren kunt voorkomen.

Waar kan je kitesurfen in Nederland?

Nederland is een absoluut topland om te kitesurfen. Vrijwel de gehele kustlijn biedt goede spots. Maar daarnaast zijn er bij de randmeren, Zeeuwse meren, Friese meren, het IJsselmeer en andere binnenwateren ook uitstekende spots.

Wanneer kun je het beste kitesurfen?

In Nederland kun je vrijwel het hele jaar goed kitesurfen. Traditioneel zijn het voorjaar en de herfst de periodes met de meeste wind. In de zomer is het meer een uitzondering. De winters hebben wind, maar dan is de watertemperatuur wat lager.