Hoogste golf ter wereld in Nazare

Een supergolf surfen zoals we dat van Hawaii kennen kan ook in Europa. Meer specifiek: in Portugal.

Nog specifieker: In Nazaré.

Een Big Wave spot aan de westkust van Portugal. Het was Garrett McNamara die deze bizarre golf in het nieuws bracht. Garret reed voor het eerst zo’n hoge golf.

Gelukkig waren er camera’s bij voor de beelden. Hieronder zie je het. Maar eerst de meest recente keer dat deze golf werd gereden.

En onder de video’s vind je de uitleg: hoe kan deze supergolf ontstaan?

Nazaré on fire

Check hoe deze surfers met een jetski de golven van Nazaré in worden getrokken

In januari 2013 was het weer raak, na het jaar dat McNamara deze golf voor het eerst  reed. Nazare ging los. En McNamara was er weer bij.

Hier de video:

Garret McNamara schrijft geschiedenis in Nazaré

Hieronder de video van vorig jaar. En hoe deze golf tot stand kwam.

Bekijk eerst het filmpje van deze fantastische golf van 27 meter in Portugal:

Hoe kwam deze super golf in Portugal tot stand?

Zo gek is het niet dat Nazare een dergelijke golf produceert. Vaker vind je hier super golven. Deze was dan wel exceptioneel. En ook nog eens gereden. En ook nog eens gefilmd.

Er waren twee belangrijke beïnvloeders voor deze super golf.

  • De deining die diep op de Atlantische Oceaan aanwezig was.
  • De structuur van de ondergrond voor de kust van Nazare.

Deining op de Altantische Oceaan

Er lag er een grote “fetch”  op de oceaan. Forse winden en depressies brengen de oceaan in beweging. Zo ontstaat er een plek op de oceaan met golven. Die rollen verder over de oceaan.

Deining op de Oceaan

Ondergrond voor de kust van Nazare

De ondergrond van de oceaan voor de kust van Nazare is een belangrijke reden waarom een dergelijke golf, vlak voor de kust, tot stand kan komen. Voor de kust van Nazare ligt “Nazare Canyon”. Het is er snel heel diep, zoals je hieronder ziet. Golven die vanuit ver uit de oceaan komen blijven lang over diep water rollen. En opeens, vlak voor de kust van Nazare, wordt het ondieper. En de golf wordt dan direct omhoog gestuwd.

Nazare CanyonEn daarnaast was het ook nog eens gewoon mooi weer. En waren de beelden des te mooier.

Meer over surfen in Portugal: Surfen in de Algarve.

Vorig artikelWat als je surfboard in het vliegtuig beschadigt?
Volgend artikelLongboard kopen (skateboard)
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.