Blog door: Carlijn Bartels

Met de komende winter in het vooruitzicht plannen we zoveel mogelijk tripjes met tante Leen als mogelijk. Tante Leen is ons veertig jaar oud, zuipend en rokend mokkel. Vermomd als groen VW busje met een ongekende drang naar avontuur en een voorliefde voor wildkamperen. Daarnaast dubbelt ze in de zomer als onze verkoopstand voor Ressies Redesign’s surfponchos.

leenvoor marktkraam

Plots konden we, na een enorm drukke zomer, ineens twee weken vrij krijgen. We hoefden niet lang na te denken. “Bretagne” zeiden we beiden in koor. Sinds ik begonnen ben met surfen zijn we niet meer van de kust weg te slaan en na flink wat langs de Franse kust gesurft te hebben, blijft Bretagne favoriet. Bretagne is rauw, groots en doorgoten met roomboter. Bretonnen drinken hun koffie zwart en eten ingewanden op hun crêpe in plaats van chocopasta. Een Breton klinkt als een bronstige Klingon en zijn weerbarstig, oprecht en onverwoestbaar.

Helaas is Bretagne wel bij tijd en wijlen nat,…..flink nat.
Heel september was warm met zonnig weer, maar de voorspellingen tijdens onze vakantie waren vrij beroerd. Het zou de volledige twee weken regenen. Op het schiereiland van Quiberon was midden in de week nog een klein zonnetje te zien op de weerkaart, dus dat zonnetje werd onze bestemming.

Quiberon is 1022 km rijden, als je er in een keer naar toe rijdt. Wij delen het in drieën, want ik rij het liefst niet meer dan 400 km per dag. Tolwegen hebben weinig nut, de gemiddelde snelheid van Leen ligt zo rond de 90 op een vlakke weg, zodra we in de bergen komen, zakt deze naar 75 a 80…
Omdat ik nooit te ver van de kust af wil we rijden altijd een beetje om. Een leuke eerste stop blijft Wissant. Dit is een klein kneuterig dorpje onder Wimereux met, bij hoogwater, kans op een leuk golfje! Voor wie wilt is er een gezellige camping municipal op nog geen 5 minuten lopen van het strand. Onthoud Wissant en Wimereux, de ideale plek voor weekendtripjes, aangezien het met een normale auto maar zo’n 4 uur rijden is!

wildkampeerklif normandie

Na Wissant zijn we gestopt op de kliffen net voorbij Caen richting Bayeux. Dit gebied valt onder de verdedigingslinie van de Nord Atlantic Wall. Aldaar een stukje cultuur opgesnoven en deze gemarineerd in de cider die de lokale Franse boertjes langs komen rijden ’s avonds. Met cider in de hand genoten we van de zon die onderging achter de, door de geallieerden, gebouwde haven met in onze rug de kanonnen gericht op zee. Voor de surfpuriteinen; hier liep een enorm stijl pad naar de kust waar met hoogwater te surfen was. Niks epics, maar surfbaar!

Derde dag kwamen we aan in surfdorp Plouharnel Bretagne! We wilden eerst naar Erdeven, waar een vriend de bar “La Coota “runt met elk weekend de meest te gekke live bands en voor vrienden een hele fijne warme douche heeft boven de bar. Tip van een fervent wildkampeerder…. Pak elk aanbod van een warme douche die je aangeboden krijgt aan!

In onze vakantie modus helemaal vergeten dat het dinsdag was en de meeste kroegen in het naseizoen pas in het weekend open gaan, dus eerst maar op zoek naar een wildkampeerspot. Omgeving Erdeven/Plouharnel/Quiberon huist een aantal fijne stranden zoals oa Kerhilio, St Barbe, Kerminihy, Le Roche Seche en iets hoger Les Lines.

Tegenwoordig hebben bijna al de parkeerplaatsen en wegen richting het strand van die “hoogte palen”, variërend tussen de 1,90 en 2,10. Hilarisch genoeg hebben in Bretagne ook al deze hoogte palen een pad eromheen. Een stukje heerlijke Bretonse burgerlijke ongehoorzaamheid gok ik…

Deze vakantie zijn we voornamelijk op twee spots geweest nlk bij Kerminihy en Guidel. Als je bij de Crusty crab op de parkeerplaats van Kerhilio rechts richting de Groene hand rijdt, heb je het naaktstrand van Kerminihy. Nu komt de tweede tip voor wildkampeerders: kampeer bij naaktstranden! In onze ervaring, wordt daar het minste gecontroleerd op wildkamperen en er hangt vaak de meest relaxte vibe. Zo is bijvoorbeeld La Jenny in Zuid-Frankrijk een aanrader, daar konden we zelf in het hoogseizoen wild staan!

Quidel is een kustplaatsje iets noordelijker van Erdeven en heeft de meest consistente surf. De condities waren deze trip niet episch, maar bij Quidel heb ik toch cleane en redelijk hoge golfen kunnen rijden.

Quidel heeft meerdere spots, van de baai tot aan het fort, Le Kérou, Plage du Loch, Fort Bloqué, en loopt het beste bij w-sw swell. Bij de baai is een standplek voor 7 campers, maar er passen er makkelijk meer. Er zit een surfschool, een redelijk druk bezocht skatepark, een surfshop en een bar. Handig zijn ook de openbare toiletten en een douche als de surfschool open is. De “La Moule qui saoûle” (de dronken mossel) is een ludiek barretje en verkoopt oa. pizza’s en lekkere mosselpannetjes, plus heeft livebands in het weekend.

Bij Quidel wordt het ook weer duidelijk hoe bizar de getijden zijn… het verschil tussen eb en vloed is zo groot, dat de hele baai leeg trekt bij eb.

Dan komen de Bretonnen uit alle hoeken en gaten met hun harkjes om de baai leeg te trekken van kokkels! Een buur(camper)meneer wilde ons wel zijn hark lenen en zo hebben wij ook een avond gekokkelt met pasta en wijn. Het blijft toch het lekkerste als je je eten zelf vangt, plukt of opharkt!

Omdat wij het liefst zo vaak mogelijk per jaar op vakantie gaan, proberen we altijd zeer lowbudget te reizen. Wij kamperen liever “wild” en pakken pas een camping als we merken dat zelfs onze hond niet meer naast ons wilt zitten en we echt moeten douchen…

De voordelen van Bretagne en tips voor lowbudget vakanties;

In Bretagne is het erg makkelijk wildkamperen en voor Frankrijk gebruiken we ook veel onze gids van de France Passion. Voor nog geen drie tientjes koop je deze gids waarmee je een jaar lang bij meer dan 1700 boerderijtjes en andere zelfstandige een nacht op hun erf mag kamperen. Helemaal te gek, je ontdekt de leukste en mooiste plekjes en hebt toegang tot de lekkerste lokale verse producten. In Quidel zit bijvoorbeeld de Struisvogelboerderij waar je een avondje kunt staan en struisvogels kunt kijken…. Die beesten zijn hilarisch!

struisvogelfarm

Het voordeel van het naseizoen, wat in Bretagne een week of wat eerder begint dan in Zuid-Frankrijk is dat de campings een stuk goedkoper zijn. De duurste was deze vakantie 10 eu voor twee personen, een hond, stroom en toegang tot “ons” overdekte “privé” zwembad. Niceness!!!

Omdat het weer in Bretagne erg wisselvallig kan zijn, zijn de stranden niet bezaaid met nuffige toeristen die hardnekkig hun zomerbruin proberen vast te houden, maar voorbehouden voor de echte liefhebbers van de kust. Relaxte vibes in het water en waves all around! (dit jaar trouwens ook veel die-hard Bretonse bejaarde skinny dippers, ik bespaar jullie de fotos.. ;) )

Foerageer! Iets wat we steeds meer ontwend zijn, maar als je je een beetje inleest, googled of de wildpluk app download, kun je heel wat eten gewoon vinden. Deze vakantie hebben we ons tegoed gedaan aan kokkels, appels, tamme kastanjes en paddenstoelen. (paddenstoelen is wel een dingetje…. Niet zomaar aan beginnen zonder enige kennis.)

kokkels harken

Als laatste nog een big up voor Bretagne, veel stranden hebben op de parkeerplaats een of meerdere eco-toilletten en recyclepunten. Daarnaast gebruiken ze in de meeste supermarkten bioplastic om de groentes in af te wegen en had Guidel een heuse eco surfshop. Overal zie je brocantes, Emmaussen* & kleding inzamelbakken.
*Emmaus zijn kick-ass kringlopen voor mensen die minder te besteden hebben en daar toch hun huisraad ed bij elkaar kunnen kopen. Als je een brocante te gepolijst en truttig vindt, is een Emmaus echt iets voor jou!

Bretonnen recyclen alles en zijn erg trots op hun omgeving. De stranden zijn schoon, ondanks dat er veel wild gekampeerd wordt. Bretagne past helemaal bij onze filosofie en mindset waarin wij ook ons bedrijf Ressies Redesign* zijn begonnen, eerlijk, schoon, duurzaam en blij, met hier en daar een rauw randje…

Bretagne liet ons deze keer een flink rauwe kant zien, met bijna non stop regen en veel wind, maar dan plots op een van onze laatste avonden aan het strand van Kerminihy kregen wij de mooiste zonsondergang die ik ooit heb gezien.

De wijze les waar ik graag mee wil afsluiten: Houd je verwachtingen laag, geniet van het moment, en go with the flow. Je moet het doen met wat je krijgt en daar maak je vervolgens een klein feestje van!

*Ressies Redesign maakt producten, voornamelijke omkleedponchos, voor de surfbranche door het upcyclen van left-over materiaal. Het ontwerpen van de producten doen we zelf, maar we laten ze naaien bij lokale sociale werkplaatsen. Op deze manier combineren we onze liefde voor het surfen met respect voor de planeet en verschaffen we werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ressies Redesign, honest clean and happy! ☺