In augustus was ik op zomervakantie in Portugal in Vila do Ouro. Dit resort wordt gerund door Linda en Joris. Een Nederlands stel dat ruim 14 jaar geleden besloten heeft om de surf in Scheveningen te verruilen voor de surf in Portugal.

Helaas konden zij toen geen geschikt oord vinden aan de Atlantische kust. Joris kiest nu tijdens de zomer zijn momenten voor een dagje als de golven heel mooi binnenrollen in bijvoorbeeld Praia do Amado of Tonèl.

tonel

Gedurende de wintermaanden heeft hij het minder druk, dus dan trekt hij samen met zijn gezin naar de mooie spots aan de westkust.

Gedurende mijn vakantie heb ik 3 waarnemingen gedaan die ik met jullie wil delen.

Voor mij vormen ze inspiratie om m’n ecologische footprint positief te beïnvloeden.

Asbakjes op strand

Op ons favoriete strand, Praia da Galé, maakte ik kennis met een bevlogen life guard. Hij bleek, net als ik, zeer bezorgd over de onverantwoorde manier waarop veel mensen omgaan met strand, zee en andere natuur.

Praia

Om het goede voorbeeld te geven, was zijn missie om de 8km strand van Galé schoon te houden en elke ochtend beginnen hij en zijn team met het opruimen van zwerfplastic.

Maar hij ging verder.

Iedereen die een sigaret opsteekt, krijgt van hem een asbakje, om zo te voorkomen dat peuken in het zand verdwijnen en op die manier het strand en de zee vervuilen. Op alle stranden in de Algarve vind je bovendien gescheiden afvalbakken voor plastic, papier en restafval. Hier kunnen wij in Nederland nog wat van leren.

asbakjes

Ultiem hergebruik

Wij zijn gaan lunchen in de zeer relaxte tent The Garden in Lagos. Los van dat hier biologische en seizoengebonden ingrediënten op de kaart staan, viel mijn ook op de houden voor peper, zout, servetten en olie & azijn. Hiervoor gebruiken ze namelijk het kartonnen tray’tje van de Corona biertjes! Werkt uitstekend!

Plastic in de ban op Schiphol

Bij terugkomst op Schiphol hebben wij onze ergste honger nog even gestild. Hier viel mij op dat in tegenstelling tot enkele jaren geleden alle snacks in kartonnen en papieren verpakking ‘geserveerd’ worden.

Of je nou een Turkse pizza dönder of een patat oorlog bij de snackbar neemt, of je vergrijpt aan een Cheesy Chicken bij de Burgerking: plastic en piepschuim zijn volledig in de ban en vervangen door karton en papier. Een hele goede ontwikkeling voor een plek waar mensen massaal aan de take away snacks gaan.

Vorig artikelSkimboarden bij The Wedge
Volgend artikelSurf Project in Camperduin in beeld
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.