Het openingsbeeld van thebigsea.org vertelt direct een zorgwekkend feit.
de wereldwijde surfindustrie, ter waarde van 10 miljard dollar, bloeit als nooit tevoren. En surfen wordt vaak gezien als één zijn met de natuur. Maaer er zit een duistere zijde aan het surfen. Aan wetsuits beter gezegd.
Iets wat maar heel weinig mensen weten of bewust van zijn. Daar komt nu verandering in.
De duistere kant van surfen
Lewis Arnold en Chris Nelson, een ervaren filmmaker en fotograaf uit Noordoost-Engeland, hebben meer dan dertig jaar de surfscène in Noord-Europa verkend. Als regisseur van “The Big Sea” weet Arnold hoe belangrijk een wetsuit is, dus gehuld in neopreen, een materiaal dat hij, met als 99% van alle surfers letterlijk omarmt.
Maar achter het comfort van de wetsuits, schuilt een verontrustende waarheid die zijn perspectief voor altijd heeft veranderd.
Na het luisteren van de podcast, zie hieronder, en het verhaal wat The Big Sea vertelt, zijn ook wij aan het denken gezet. En moet dit verhaal ook hier op boardshortz.nl gedeeld worden, zodat iedereen in ieder geval bewust is.
Neopreen en “Cancer Alley”
Wat is het verhaal? Neopreen, of chloropreenrubber, is een gangbaar component van wetsuits. Dit materiaal wordt voornamelijk geproduceerd door Denka, een chemisch bedrijf met een grote fabriek in een gebied dat bekendstaat als Cancer Alley.
Cancer Alley verwijst naar een strook langs de Mississippi-rivier in Louisiana waar de lokale bevolking ongewoon hoge kankercijfers heeft.
Credit: Julie Dermansky
Dit gebied, voornamelijk bewoond door een zwarte gemeenschap die onder de armoedegrens leeft, heeft een kankerrisico dat 50 keer hoger is dan het nationale gemiddelde. Natuurlijk een verschrikkelijk sombere statistiek en is direct gekoppeld aan de chloropreen emissies van Denka’s productiefaciliteiten.
Deze informatie van de indirecte bijdrage aan deze ramp heeft de filmmakers aangezet tot actie, waarbij ze de ethiek achter de materiaalkeuzes van de surfindustrie ter discussie stellen.
Impact van de surf industrie die niet iedereen weet
Chris Nelson en Arnold produceren de “The Big Sea,” een onafhankelijke documentaire die de connectie tussen de surfindustrie en de milieurechtvaardigheid kwesties in Cancer Alley blootlegt.
In de film wordt je meegenomen naar Cancer Alley in Louisiana om te luisteren naar lokale activisten die al decennialang strijden voor de gezondheid en veiligheid van hun gemeenschap.
Hun onderzoek onthult een verontrustend verhaal. Een verhaal van nalatigheid hoe de industrie zichzelf als “ethisch” en “duurzaam” op de markt brengt, maar ondertussen blijft vertrouwen op schadelijke materialen zoals neopreen. Het lijkt een stevig contrast.
De Zomer van 2024
De documentaire zal in de zomer van 2024 op het scherm verschijnen op diverse Europese surffestivals.
Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
The Big Sea trailer:
De verhalen die surfmerken niet vertellen
De locatie van de Denka-fabriek zelf kent een pijnlijke geschiedenis, gelegen op het terrein van een voormalige slaven plantage.
De meerderheid van degenen die worden getroffen door de giftige emissies zijn minderheden, wat een verhaal van verwaarlozing en uitbuiting onderstreept dat de surfindustrie lang heeft genegeerd.
Een oproep tot actie: stap af van neopreen
De filmmakers hebben samengewerkt met milieuactivisten, insiders uit de industrie en de lokale gemeenschap om een uitgebreid beeld te krijgen van de implicaties van de neopreen productie.
Ondanks enige media-aandacht in grote bladen als NY Times en de Guardian is er weinig veranderd voor de inwoners van Cancer Alley. Daarom willen de documentairemakers met de surfcommunity het voortouw nemen om af te stappen van neopreen/ chloropreenrubber.
Ondersteuning voor “The Big Sea” Nodig
Arnold en Nelson hebben hun project zelf gefinancierd, en zelfs een auto moeten verkopen. Nu zoeken ze steun bij de wereldwijde surfcommunity om de documentaire te voltooien.
Bekijk ook Hoe Kan Ik Helpen?
Een Breder Streven naar Duurzaamheid
“The Big Sea” streeft er niet alleen naar om te informeren, maar ook om in actie te komen, en moedigt de surfindustrie en alle surfers (en iedereen die hier ook enthousiast voor is) aan om hun milieuvoetafdruk in ieder geval te heroverwegen.
Door de optie te laten zien dat je kan afstappen van giftige materialen, hoopt Arnold een breder streven naar duurzaamheid in sport en daarbuiten te vergroten.
Naarmate het project aan momentum wint, zal de steun van de wereldwijde gemeenschap cruciaal zijn om deze kwestie op de voorgrond te brengen.
Zijn er wel goede wetsuits?
Jazeker. Diverse merken, en steeds meer, produceren nu wetsuits met Yulex. Dit is een natuurlijk materiaal. Merken als Patagonia, maar ook SRFACE en sinds kort zelfs bij Decathlon vind je Yulex wetsuits.