Hoe lees je Windguru om te weten wanneer je goed kan surfen?

Windguru is een handige website voor surfers. Het laat je de wind, golven, periode van de golven, richting van de golven, lucht temperatuur, wolken en het getij zien.

Maar hoe gebruik je Windguru om te bepalen wanneer je goed kan surfen? Hier leggen we het stap voor stap uit.

Wat zie je op Windguru?

Wanneer je Windguru opent (windguru.cz), zie je een tabel met verschillende rijen en kolommen. Laten we eens kijken naar Biscarosse, een bekende surfplek aan de westkust van Frankrijk.

Op je mobiel ziet het er zo uit:

Windguru op mobiel

1. Windsnelheid: Bovenaan zie je de windspeed in knopen (kts). Dit laat zien hoe hard de wind waait.
– De kleuren: Lichtblauw of wit betekent weinig wind, wat goed is. Groen, geel, rood of paars betekent hardere wind, wat meestal minder goed is voor golfsurfen.

2. Windrichting: Dit is belangrijk voor surfers. Wind uit het oosten (offshore wind) is goed omdat het de golven glad maakt. Wind uit het westen (onshore wind) maakt de golven rommelig.

3. Golfhoogte en -periode: Deze geven aan hoe hoog de golven zijn en hoe vaak ze aankomen.
– Golfhoogte: Voor beginners en gemiddelde surfers is 1 tot 1.5 meter perfect. Dit staat aangegeven in meters.
– Golfperiode: Dit is de tijd tussen twee golven, aangegeven in seconden. 10 tot 12 seconden is ideaal omdat het betekent dat de golven sterk en regelmatig zijn.

4. Golfrichting: De richting waar de golven vandaan komen. Een westelijke component (bijvoorbeeld noordwest of zuidwest) is meestal goed aan de Atlantische kust van Frankrijk.

5. Weersomstandigheden: Dit geeft aan of het zonnig, bewolkt of regenachtig is. Hoewel dit niet direct invloed heeft op de golven, is het leuk om te weten of je in de zon kunt surfen.

6. Getij: Dit geeft aan of het hoog- of laagwater is. Bij lage golven (vaak onder de 0.7 meter) is surfen rond laagtij of midtij meestal beter.

Voorbeeld: Biscarosse

Dit is de voorspelling zoals we die zagen op het moment van schrijven van dit bericht. En het zag er supergoed uit. Als je daar nu een week zit…

Zo ziet het er uit:

Biscarosse Windguru

Waarom ziet dit er goed uit?

We leggen het uit.

Stel, je kijkt dus naar de voorspelling voor Biscarosse:

 • Windsnelheid: Je ziet dat de wind lichtblauw of zelfs wit soms, wat betekent dat er weinig of zelfs geen wind is. Dit is goed!
 • Windrichting: De wind komt uit het westen, dus onshore. Dat is op zich minder goed nieuws. Maar met zo weinig wind, maakt dit niet zoveel. Zolang het niet meer wordt dan 11 a 12 knopen gaat het goed. En nog liever wil je wind uit het oosten (= offshore). Zaterdag is dit het geval. Dit maakt de golven mooi en clean.
 • Golfhoogte en -periode: De golven zijn zo’n 1.2 meter hoog met een periode van soms 10 seconden. Soms iets meer, soms iets minder. Minder dan 9 seconden is wel weinig. Meer dan 14 seconden is veel. Dan krijg je snel close-outs. Golven die in één keer klappen en veel minder mooi uitlopen.
 • Golfrichting: De golven komen uit het noordwesten, wat ideaal is voor deze plek.
 • Weersomstandigheden: Bewolkt met wat zon, prima surfweer.
 • Getij: Over het algemeen zijn alle getijden wel goed. Maar zeker wanneer de golven wat lager zijn, dan kan he helemaal hoogtij beter vermijden. Midtij is doorgaans je beste keuze.

Samengevat

Wanneer je Windguru leest, let je op de volgende 7 zaken:

 1. Lichte kleuren bij de wind (weinig wind is goed).
 2. Offshore windrichting (uit het oosten).
 3. Golfhoogte tussen 1 en 1.5 meter.
 4. Golfperiode tussen 10 en 12 seconden.
 5. Westelijke golfrichting.
 6. Midtij bij lagere golven.

Met deze informatie kun je zelf bepalen of het een goede dag is om te surfen. Het kost misschien wat oefening, maar al snel heb je het onder de knie en weet je precies wanneer je de beste golven kunt pakken!