Voor Hemelvaart een gevuld bassin, daarna golven testen

Nu al het betonwerk achter de rug is en de golf- en filterinstallaties aangesloten zijn, breekt een bijzondere fase aan voor RiF010: het water is terug!

RiF010VullenBassin

Voor Hemelvaart begint het testen van de golfinstallatie.

Het afgelopen jaar is de Steigersgracht onherkenbaar veranderd. Binnen de oude kademuren legde bouwpartner Mobilis TBI een betonnen bassin aan. Aan de zijde van de Markthal kwam de golfinstallatie en aan de noordzijde verrees het mooie strandhuis. Daarin komt de RiF010 Surfbar & Kitchen, de Surfshop, én het is de plek waarvandaan we de golven gaan bedienen.

Vullen vanaf 6 mei met water uit de Rotte

Maandag 6 mei zijn we begonnen met het vullen van het bassin. Dat duurt een paar dagen, want er gaat maar liefst 4000 kuub water in het bassin: dat is 4 miljoen liter! Ter vergelijking: in een Olympisch zwembad gaat ‘maar’ 2,5 miljoen liter. Deze gigantische hoeveelheid komt niet uit de kraan – we vullen het bassin met water uit de Rotte, dat we de komende periode met het trommelfilter schoonmaken.

De verwachting is dat het vullen van het bassin een paar dagen duurt – vóór Hemelvaartsdag is het dus achter de rug.

Filteren van het water

Een trommelfilter is een efficiënte en energiezuinige methode om grote volumes water te filteren. Het is een grote cilinder met daarin een fijnmazig doek. Het vuile water gaat in de cilinder, en het vuil blijft in het doek hangen. De capaciteit van het filter is enorm: iedere 7 uur passeert al het water uit het bassin erdoorheen.

En dan: Een maand lang golven testen

Nadat het bassin gevuld is met water is het tijd om de golfinstallatie te testen. Erik van Ettinger werkt voor SurfLoch en ontwierp het rif waarop de golven straks breken: “Tijdens de testfase kijken we of de golven uit de machine komen zoals we bedacht hebben. Met sensoren meten we op verschillende plekken in het bassin de golfhoogte om dit te checken.”

De eerste paar golven worden dus opgewekt om de techniek van de golfinstallatie te testen. Daarna richten we ons op het perfectioneren van de vorm van de golven.

Als je komt kijken, zou het zomaar kunnen dat er al een prachtige golf door de gracht rolt.
De testfase begint rond Hemelvaart en er is een maand voor uitgetrokken, maar van Ettinger verwacht weinig problemen: “Mijn ervaring met verschillende surfpools in de VS is dat als we de golfinstallatie eenmaal hebben afgesteld, de golven precies breken zoals in de computersimulaties. Mocht er toch wat afwijken, dan kunnen we de aansturing van de golfkamers makkelijk wijzigen.”

Officiële opening 6 juli

Terwijl we de golven testen wordt laatste hand aan het strandhuis gelegd, waarna al het materieel en de hekken rondom RiF010 verdwijnen.

De officiële opening van RiF010 vieren we op 6 juli op gepaste wijze met een surfwedstrijd en een groot feest, de Rotterdam Surf Open.

Zet deze datum vast in je agenda!

Check hier alle informatie over Rif010.