In de winter naar de Algarve. Een veel betere keuze kan je niet maken.

In de winter van 2017 deden we voor het eerst een winter surftrip naar de Algarve.

Hieronder de 11 praktische tips op basis van deze surftrip. Van autohuur tot surfboardhuur. Maar ook de beste surf- en chillstranden.

1. Voor 68,- heen en weer naar Faro

We boekten onze vlucht in november. Transavia had wat deals. Maar die hebben ze 3 maanden later nog. Maakt niet uit, voor 68,- vlogen we heen en weer naar de Algarve (Amsterdam – Far0). Voor 40,- enkele reis kan je ook je board meenemen. Wij deden 2 boards in één boardbag. Dus voor 40,- p.p. heb je ook je board mee. Dit is wel tegen de officiële regels. Want je mag maar één board in je tas hebben. Maar we hebben het sterke vermoeden dat niemand moeilijk zal doen als je toch 2 boards in je boardbag hebt.

2. Autohuur. Pas altijd op.

Autohuur deden we via rentalcars.com bij Sixt. Sixt zit gewoon recht voor de uitgang van het vliegveld. Als het goed is heb je een extra verzekering. Wel zo relaxt in Portugal. Door sympathiek te doen aan de balie, maak je kans op een grotere auto voor dezelfde prijs.

Let wel op bij het inleveren van de auto. De auto moet vol getankt teruggebracht worden. Maar ook schoon. Dat kan je allemaal bij het vliegveld zelf nog regelen. Daar is een tankstation. Kan niet missen. Doe je dit niet dan kunnen ze je verwijten dat je zandkorrels in je auto hebt liggen. En dat gaat je 50 euro extra kosten. Voor 1 euro haal je je auto even door de wasstraat bij het vliegveld.

3. Overnachten met uitzicht over de oceaan

Bougan Villa’s boekte we als thuisbasis in de Algarve. Deze appartementen zijn niet via Booking.com of AirBnB te vinden. We werden getipt door Lars. Een Nederlandse surfer die in Burgau woont. Deze appartementen zijn fantastisch. Uitzicht over de oceaan. Schoon en ruim.

4. Eten in Burgau

In Burgau kan je  heerlijk eten. Matiaz is misschien wel het beste restaurant, maar op de voet gevolgd door de andere restaurants. Met heerlijk verse vis! Voor 11 euro krijg je bijvoorbeeld een meesterlijk vers gergrild stuk tonijn. Maar de bekende Portugeze sardientjes staan ook gewoon oo de kaart.

En Rui, het dichtste bij appartement is ook een topper. Was open op donderdag dat wij aankwamen. Wij hebben toen alleen voorgerechten genomen. Beetje tapa style dus.

Daarnaast is er een pizzeria in Burgau. Goede pizza’s.

De restaurants zijn niet op alle dagen tegelijk open in de winter. Ze lijken elkaar daarin af te wisselen.

Maar je kan ook zelf koken. Op circa 300 meter van het appartement zit een winkel. Ook zondagsochtend is deze open. En s’ avonds tot 19:30 uur. Ze hebben hier alles wat je nodig hebt. Lekkere granola, fruit en vers brood. Ook hebben ze ook goede Portugeze wijnen.

5. De Praia’s (stranden)

Wat betreft de stranden. Eat your heart out.

Cabanas ligt op nog geen 5 minuten en is fantastisch. Mooi weer? Ga hier absoluut chillen. Of check of hier golven zijn. Echt een leuk strandje. Met een strandtentje. Deze spot ligt dus op een paar minuten rijden van het appartement, richting Salema.

Je zit dan ook op de route naar Zavial. Eén van de bekendste surfstranden van de Zuidkust. Bij hoge golven alleen al de moeite waard om de surfers te zien en de sfeer te proeven.

Je kan verder naar Sagres rijden voor Tonel en Mareta. Tonel ligt naar het westen toe. Mareta naar het zuiden.

Vanuit Burgau naar Faro toe (oostelijke richting) ligt Praia da Luz. Hier kan je online de golven checken. Deze spot kan ook bij vloed lopen.

Voor alle spots aan de zuidkust geldt, dat de golven bij laatij tot midtij of andersom het mooiste breken. Bij vloed is er soms alleen nog een shorebreak.

Verder kan het zomaar zijn, dat je een relaxte golf direct voor de deur in Burgau hebt. Dat zie je vanzelf als je wakker wordt.

Bonustip; hang je pak in de ochtend aan de waslijn. Dan warmt ie lekker op in de zon. Voor het geval je pak niet in de nacht droog is geworden.

Beliche is ook een lekker chillstrand. Weet niet of het hier lekker surfen is. Meningen verschillen. Mooi is het wel! En beschut.

Ingrina naast Zavial is ook een pareltje. Met vloed hoef je er voor de surf niet te zijn. Van eb tot midtij kan het er lekker lopen in dit idyllische baaitje. Vanuit hier kan je een wandeling van 15 minuten maken over de onverharde weg naar Praia Barranco. Te gekke uitzichten. Dus zeker de moeite waard.

Nog een bonustip; smeer in de ochtend een broodje voor de middag om deze lekker op het strand van bv Beliche of Cabanas op te eten.

Ook kochten wij 5 liter waterflessen. Wel zo handig. Die kan je weer gebruiken om warm water in te doen op de laatste dag om na je laatste surfsessie nog even te douchen.

O ja. Wel insmeren. De zon brandt best wel.

6 extra tips en weetjes:

  • Het huisje heeft wifi.
  • Neem zwemspullen mee. De zee is best lekker en op een warme dag uitnodigend om te zwemmen.
  • Maak foto’s. Het licht is echt mooi in deze tijd van het jaar ;-)
  • Betaal bij aankomst gelijk het bedrag aan Isabel of Rex. Rex is de eigenaar en heeft dat het liefste. Rex is een beetje bijdehand, praat vooral graag en noemt zich bovendiend de ongekroonde burgermeester van Burgau noemt. Grappige vent. Hou ‘m te vriend.
  • Cost Split is een handige app om de kosten die ieder maakt makkelijk bij te houden en juist te verdelen.
  • Surfboards huren bij Good Feeling hostel in Raposeira. Is bij de afslag naar Zavial.

Video

En we maakten nog een klein video verslag van deze trip:

Vorig artikelSurf Project nu ook in Camperduin
Volgend artikelVideo Algarve Surftrip
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.