Al jaren gaan we op surftrip. Met het vliegtuig, busje, eigen auto. Vaak is het een combi tussen vliegen en auto huren.

Waar moet je op letten bij huren van een auto?

Grootte van de auto?

Wat belangrijk is;

  • Met hoeveel personen ben je?
  • En kan je surfboard mee?

Je surfboard in de auto is erg relaxed. Tot en met 3 man gaat dat prima in een auto zo groot als een VW Golf. Ben je met meer? Dan zullen de boards op het dak moeten. Neem dus spanbanden mee en een travel / surf roofrack.

Roofrack kopen

Bijrijder: ja of nee?

Ja, vinden wij. Het kost je iets meer, maar als de één te moe is na een surfsessie (dat komt als het goed is voor na een goede sessie) dan is het fijn dat je kan wisselen.

Ongelimiteerde kilometers?

Het hoeft niet altijd, maar meestal zitten ongelimiteerde kilometers wel in de prijs begrepen. Je kan dus zoveel rijden wat je wilt. Maar zelf hebben we wel eens meegemaakt dat we slechts 500 km vrij konden rijden, daarna ging de teller lopen. Per extra gereden kilometer komt er dan een bedrag bij. Dat loopt snel én fors op.

Eigen risico en verzekering?

Dit is misschien wel de lastigste keuze. Een verzekering neem je voor iets dat je zelf niet kan betalen als het gebeurt. Dus afhankelijk van je eigen financiële situatie. Hoe goed je ook zelf kunt rijden hou er rekening mee dat bestuurders in andere landen niet altijd even goed als jou kunnen rijden.

Daarnaast hoor je nog wel eens verhalen dat banden worden gestolen of ramen worden ingeslagen van auto’s die geparkeerd staan bij een surfspot. De daders weten immers dat je even weg bent.

Waar huurauto ophalen?

Je hebt vaak de keuze om je huurauto op het vliegveld op te halen of ergens in de buurt maar wel verder weg via een shuttlebus. Dat kost dus meer tijd. Voordeel is dat het wat goedkoper kan zijn. Alle bekende autoverhuurbedrijven hebben de huurauto’s doorgaans op het vliegveld staan.

Hoe auto terugbrengen?

Als je de huurauto terugbrengt zijn er ook een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld:

  • Opleveren zoals je de auto hebt gekregen. Schoon dus. We hebben wel eens meegemaakt (bij Sixt in Portugal) dat ze vonden dat er te veel zand in de auto zat. Hierdoor moesten we een schoonmaakopslag van 50,- betalen.
  • Vol = vol. Dit is de meest gebruikelijke voorwaarde. Het betekent dat je de huurauto volgetankt in moet leveren. Check daarom altijd even of en waar er een tankstation in de buurt van het vliegveld zit.

Waar laat je je surfplank?

In de auto of op het dak? Heb je een shortboard dan gaat die altijd vrij makkelijk in de auto. Afhankelijk met hoeveel mensen je bent en met hoeveel surfboards. In een middenklasser stationwagon past ook doorgaans een surfboard met lengte tot 8’0.

Heb je een te kleine auto of een groter board neem dan een travel roofrack mee. Dan kan je board (tot max 2) op het dak. Deze roofracks zijn super handig en makkelijk in gebruik. En gaan jaren mee.

Ander idee is om ter plekke een surfboard te huren.

Waar laat je je autosleutels tijdens het surfen?

De autosleutels kunnen niet mee het water in. Dus wat doe je dan als iedereen surft? Of je autosleutels verstoppen ergens in de bosjes of achter een steen. Of een keysafe of keylock gebruiken. Wat je niet moet doen is de sleutels op je autoband leggen. Dat is te makkelijk voor eventuele kwaad willenden.

Keysafe kopen

Waar auto huren?

Wil je alles goed geregeld hebben. En dus zonder zorgen willen surfen? Huur dan via Sunny Cars. Hier kies je eenvoudig een auto waarbij alles inclusief is in de prijs, dus: bijrijder extra, geen eigen risico, volledig verzekerd.

Onze favoriete plek om een auto te huren is Sunny Cars.

Bekijk de huurmogelijkheden

Vorig artikelSurftrip Cantabria: sneeuw en elke dag surf
Volgend artikelVideo surfweek in Cantabria
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.