Eerlijke & duurzame surf- en swimwear van Curms

Steeds meer wil ik weten hoe de spullen die ik koop geproduceerd worden. Het liefst kies ik voor duurzamere opties, zoals spullen van duurzaam materiaal of ik ga voor tweedehands. Ik vind het steeds gekker hoe we geld en massaproductie belangrijker maken dan het welzijn van de wereld waarin we leven. Zowel het welzijn van de natuur als de mensen die onze spullen maken.

Hierin ben ik verre van perfect en soms ga ik voor gemak. Het bewustwordingsproces kost een hoop tijd en uitzoekwerk. Ik ben namelijk opgegroeid met het idee dat nieuwe spullen kopen een vorm van welvaart is. De welbekende “dagjes shoppen”. Hoe meer tassen, hoe cooler. Klinkt best lame als ik dat nu zo omschrijf. Nu weeg ik mijn aankopen veel meer af. Ik lees me in over hoe en waar het van wordt gemaakt.

Sinds ik surf ben ik me nog bewuster geworden van wat ik koop en wat ik draag. Ik denk meer na over wat ik mee de zee in neem. Ik wil het liefst mijn afdruk zo klein mogelijk houden en ik wil duurzame en eerlijke spullen kopen. En zo kwam ik op Curms.

© Foto @fjveth

Over Curms

Curms is opgericht door Carmen van der Klooster en maakt handgemaakte surf- en swimwear en accesoires. Er wordt gebruik gemaakt van gerecyclede materialen en de spullen worden handgemaakt door lokale familiebedrijven uit Indonesië. De inspiratie voor de prachtige prints komt van het traditionele Indonesische ikat textiel.

Gerecycled materiaal

Het pakje dat ik draag, de Lowrise Longsleeve in de kleur “clay”, is gemaakt van gerecyclede materialen. Het lycra dat voor dit pakje is gebruikt is gemaakt van geregenereerd nylonvezel, wat betekent dat het gemaakt is van visnetten en andere nylon afvalmaterialen. Meer hierover lees je hier.

Ruth curms surfplank
© Foto @fjveth

Lokale familiebedrijven

Curms werkt samen met lokale familiebedrijven uit Indonesië. Op die manier wordt massaproductie omzeild en weet je zeker dat de mensen die aan jouw spullen hebben gewerkt op een eerlijke manier behandeld worden. Curms maakt spullen die van toegevoegde waarde zijn voor zowel mij (of jou), degene die het draagt én degenen die het maken.

En het blijft zitten!

© Foto @fjveth

Los van dat ik dus duurzaam en eerlijk wil kopen, is comfort ook wel prettig. We kennen als vrouwen allemaal de bikini’s die op je enkels hangen zodra er ook maar een minigolfje bij je bikini in de buurt komt. Niet praktisch. Helemaal niet als je in bikini wil (en kunt) surfen.

Hoewel deze zomer niet om over naar huis te schrijven was, heb ik toch een paar sessies in mijn super mooie pakje van Curms kunnen surfen. Het pakje bleef goed zitten en voelde fijn aan in het water.

Voordat ik het pakje kocht kon ik het niet passen, maar Carmen gaf mij top advies waardoor ik direct de goede maat binnen had. Ik koos voor de Longsleeve, omdat ik mijn armen graag wil beschermen tegen de zon als ik op hete zomerdagen in het water lig. Om die reden draag ik in de felle zon bijvoorbeeld ook een hoedje tijdens het surfen.

Kortom, ik ben blij met dit pakje en ik kan niet wachten op de volgende reizen en warme zomerdagen waarop ik het kan dragen tijdens mijn surfsessies.

Naast surf- en swimwear kun je bij Curms terecht voor goodies als tassen, laptopsleeves en portemonnees. Met de code BoardshortzCURMS15 krijg je 15% korting op jouw aankoop. Check de webshop hier.