1literAantal liters belangrijk bij boardkeuze

De lengte van je surfboard weet je natuurlijk wel. Hoe breed je board is ook wel. De dikte wordt vaak wat moeilijker. Tenminste, als ik naar mezelf kijk en om me heen vraag.

Maar het aantal liters?

Voor windsurfers is het aantal liters van je surfboard een één-tweetje. Voor golfsurfers niet.  Ook als je Googled over het aantal liters in combinatie met surfboard,  krijg je vrijwel alleen resultaten van windsurf-sites.

Ontwikkelingen gaan hard

Ik surf nu al iets van 15 jaar. En probeer natuurlijk zo vaak mogelijk in het water te liggen tussen werk en het gezellige gezinsleven door. Ook probeer ik m’n kennis over surfboards en wetsuits goed op peil te houden, want de ontwikkelingen gaan best hard. En echt goed spul onder je voeten of om je lijf kan je surfsessie een stuk lekkerder maken.

Maar het aantal liters van je surfboard?

Daar hield ik me, sinds kort, niet mee bezig. Totdat een vriend me vroeg te helpen bij de keuze van z’n nieuwe board. En we bij Ozlines van Chris Way in Wijk aan Zee binnenstapten. Chris praatte vooral over het aantal liters.

Ik zat meer te denken aan een 6’8″ voor die vriend. 21″ breed en weinig rocker. Dus makkelijk en snel met het peddelen en goed voor de kleinere mushy golven in Nederland.

Huh? 6’8″ zelfde als 6’0″?

Maar het bleek dat een 6’0″ die ze daar hadden staan net zoveel liters had als die 6’8″. Namelijk 40 liter. Dat verbaasde me even. Uiteindelijk werd de 6’0″ aangeschaft. Wat opviel is dat deze veel dikker was.

6'0 silhouetteBlij met 40 liter

Het bleek een uitstekende keuze. Voor golven met minder kracht. En golven die wel aardig wat power hadden.

En hoe voelt dat nou?

En hoe voelt dat nou, een 6’0 van 40 liter? Dat wilde ik wel proberen natuurlijk. Nou, dat is dus best relaxed. Tijdens onze surftrip naar Frankrijk hadden we een hoop mooie golven om m’n eigen board te vergelijken met deze. M’n eigen surfboard is 6’3 en 34 liter (bleek achteraf toen ik het opzocht).

6'3 en 6'0 naast elkaar

De twee boards naast elkaar

Dit board peddelt veel lichter. Je lijkt ook wat hoger op het water te liggen en te staan (ook te maken met je gewicht natuurlijk), wat het erg makkelijk sturen maakte. Misschien wel té makkelijk. Zelf vind ik het wel lekker om wat meer te moeten “werken”. Maar het was gewoon een stuk makkelijker surfen.

Hoe meet je het aantal liters voor je surfboard?

Hoe meet je het aantal liters? Dat gaat als volgt:

(0,5 x de lengte van je board) x de dikte van je board x de breedte van je board.

Vul dit in op Google en voila. Je krijgt gelijk het aantal liters te zien. Zo dus:

liters surfboard

Deze formule is niet helemaal waterdicht, maar geeft je wel een indicatie.

Alternatief 1: Check website shaper

Andere optie: ga naar de website van je shaper. Vaak vind je daar ook het aantal liters van je surfboard.

Alternatief 2: Volume calculator

Zoek je nog een board en wil je advies hoeveel liter voor jou goed is, gebruik dan de calculator van bijvoorbeeld Firewire: Volume calculator.

Dus?

Goed dus om te kijken naar het aantal liters. Hierdoor kan je beter een keuze maken voor een nieuw surfboard en worden je surfsessies nog vetter.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.