Deze week is in Franrijk (Les Landes) een jongen van 25 verlamd geraakt tijdens het spelen in de golven in Frankrijk. Gewoon lekker duiken in de golven met je vrienden. Totdat je de golf niet goed in de gaten hebt. En je tegen het zand wordt gegooid. Dan is het net alsof je in een leeg zwembad duikt. Dat is wat er gebeurde afgelopen donderdag.

Lees hier het hele bericht

Eigenlijk is het iets wat we allemaal wel doen als we golven zien. Lekker onder de golf door duiken. Of er overheen springen. In de “wasmachine” terechtkomen. En weer wachten op de volgende golf.

Donderdag ging het dus mis in Seignosse.

Artsen waren snel ter plaatse. En via een helikopter is de jongen naar het ziekenhuis in Bayonne gebracht. Dit gebied in Frankrijk heeft vaker sterke golven en bij vloed ontstaat hier dan de Shorebreak.

Wat is een shorebreak?

Een shorebreak (in het Frans: Les rouleaux de bord) is een golf, die ongehinderd door zandbanken direct op de kust slaat. Vaak krachtig. De golf kan je zo omver gooien. Of omver trekken.

Met name voor kleine kinderen, mensen die slechter ter been zijn, en iedereen die weinig ervaring heeft met het spelen in de golven moeten oppassen. Wees dus altijd alert. Niet alleen in Frankrijk. Ook in ander landen. Zelfs in Nederland.

Wat belangrijk is bij een shorebreak: houd de golf altijd in de gaten. Houd oogcontact. En duik er onder door, nog voordat de golf breekt.

Deze video laat zien hoe prachtig én heftig een shorebreak kan zijn.