Zelf je surfboard repareren of uitbesteden?

Is je surfboard kapot? Heb je een ding? Je surfboard krijgt heel wat te verduren. Hoe voorzichtig je ook bent. Je raakt wel eens een steen. Hebt een aanvaring met een andere surfer. Of het vliegtuigpersoneel is niet zo zuinig met je board.

In veel gevallen is je surfboard uitstekend te maken. Je kunt het laten doen. Of zelf de reparatie uitvoeren.

Surfboard reparatie laten doen

De meest eenvoudige keuze. Experts die je surfboard weer strak in de lak zetten.

Wat kost een reparatie?

Uiteraard kunnen de prijzen enorm verschillen. Een kleine ding kost een paar tientjes. Moeten er ook materialen vervangen worden, zoals bijvoorbeeld de vinbox, dan kunnen daar weer een paar tientjes per vinbox bij komen. Reken 100 euro voor een gebroken shortboard. Een gebroken longboard is duurder.

Waar kan je je surfboard laten maken

Er zijn meerdere adressen, maar dit zijn in ieder geval bekende en goede reparateurs

Surfboard laten maken in Scheveningen

Surfboard laten maken in haarlem

Surfboard reparatie zelf doen

Natuurlijk kan je het ook zelf doen. Best mooi om zelf goed voor je board te zorgen. Hieronder een paar tips om aan te denken als je zelf je surfboard repareert:

  • Wees je er bewust van dat een epoxy board (bijvoorbeeld een Torq board) en een polyester board van andere materialen zijn gemaakt. Dat betekent ook dat je ze op een andere manier moet repareren. Polyester is doorgaans makkelijker te maken dan epoxy.
  • Gebruik geen duct tape om een gaatje in je board af te plakken. Duct tape heeft een vezelstructuur. En water kan daar doorheen sijpelen. En dat is precies wat je niet wilt. Gebruik een plastic sticker of transparante tape.
  • Heb je een kleine ding en geen tape, sticker of repair kit bij de hand. Gebruik je wax. Vul het gaatje volledig met je wax. En je kan weer even surfen. Maar daarna wel goed repareren.

Surfboard Reparatie kit

Wil je zelf aan de slag, dan heb je een repair kit nodig. In de meest eenvoudige vorm is dit een soort lijm, die je in/ op je ding smeert. De zon (UV straling) doet de rest. Die hardt de lijm uit. En je kunt weer het water in.

Prijzen repair kits

  • Zo’n tube lijm kost circa 10 tot 15 euro.
  • transparante tape kost ook ongeveer 10 euro
  • een volledige repairkit kopen? Dat kost circa 30 tot 40 euro
  • Nieuwe finplug of finbox kost je 10 euro per stuk

Via Surfwebshop kan je diverse repair kits bestellen.

Ook bij Decathlon kan je een repairkit kopen.

Surfboard repair tutorials

Als je op youtube kijkt zijn er voldoende tutorials beschikbaar om je op weg te helpen als je zelf je surfboard wilt repareren. We hebben onze top 3 op een rij gezet.

1. Onderstaande video laat een veel voorkomende ding zien. Een gat in de rand van je surfboard. En hoe je deze kunt maken.

2. Beetje zelfde geval als hierboven. Maar met Solarez “lijm” opgelost. Solarez is één van de meest verkochte repair lijmen. Perfect om mee op reis te nemen.

3. FCS Putty is naast Solarez ook een handig goedje. Hiermee kan je eenvoudig mini dings verhelpen. Hoe? Bekijke de video hieronder.

Vorig artikelHoe ontstaan golven?
Volgend artikelSurf Project 2017 enthousiast van start
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.