Hoe kies je je surfspot in Nederland als beginnende surfer?

Dit is mijn eerste winterseizoen surfen in Nederland. De stoke gaat voor mij alle kanten op. Van janken uit frustratie aan de waterkant bij harde close-outs (ja echt, janken) tot aan euforisch in het water liggen met de meest cleane golven. Ik merk dat het nogal uitmaakt waar en wanneer je gaat surfen. Er is voor mij nog veel te ontdekken. Maar ik neem je alvast mee in wat ik tot nu toe weet over hoe jij je spot als beginnende surfer het beste kunt kiezen.

Kort samengevat hou je bij het kiezen van een spot rekening met de combinatie van getij en weerscondities. Daarnaast speelt het seizoen waarin je surft ook en belangrijke rol. Een break ver uit de kust is comfortabeler in warme condities dan in de winter.

Seizoen

In de zomer en het begin van de herfst zijn het met name de condities (de wind en het getij) en de kenmerken van de spot waar je rekening mee moet houden. Het water is warm, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

In de winter en begin van de lente heb je er een extra uitdaging bij: de kou. Je wil niet in de problemen komen op het water in de kou. Kies daarom in de winter je spot extra zorgvuldig uit. En weet ook wanneer je niet moet gaan, om teleurstelling te voorkomen. Als je, net als ik, eerder voorzichtig bent dan overmoedig, kun je er vanuit gaan dat een sessie in de winter wanneer het een klotsbak is een teleurstelling voor je gaat zijn. Accepteer dat je hooguit wat in de whitewash ligt te klooien en er misschien na 10 minuten weer uit bent.

Condities (wind en getij)

Bij wind uit het zuid-westen en opkomend tij, duwen zowel de wind als de stroming je naar het noorden toe. Bij wind uit het noord-westen en bij afgaand tij hetzelfde verhaal, maar dan richting het zuiden. Ik ben nog bezig met mijn cursus van Goede Golven. Dus álle details over surf voorspellen kan ik je nog niet geven. Maar wat ik wel weet is dat je er met dit soort condities vanuit kunt gaan dat je een harde stroming voelt. Het is dan ook belangrijk waar je gaat surfen.

Bij een spot ten noorden van een pier of havenhoofd, zoals Wijk Aan Zee, word je bij een wind afkomstig uit het noorden en afgaand tij naar de pier geduwd. Ga hier dan ook niet in de buurt liggen. Bij de wind afkomstig uit het zuiden en opkomend tij geldt het hetzelfde verhaal voor een spot ten zuiden van een pier of havenhoofd, zoals IJmuiden.

Je kunt de keuze voor je spot dan het beste omdraaien: bij afgaand tij en een wind uit noord heb je in IJmuiden beschutting van de pier en minder last van de wind en de stroming. Die duwen je dan van de pier weg. Hetzelfde geldt dus andersom voor Wijk Aan Zee.

Het onderstaande plaatje geeft dit visueel weer:

Bij een harde wind uit het westen (aanlandig) worden de golven platgeduwd en zul je dus harde close-outs hebben. De golven klappen hard dicht. Als je nog niet kunt duckdiven of turtle rollen, zullen deze condities niet heel gunstig voor je zijn. Het wordt klappen vangen of toekijken.

Bij een wind uit het oosten is het genieten geblazen, de wind is dan aflandig en houdt de golven open. Met name als er genoeg swell (golfslag) is en de wind is niet te hard, waan je je in Utopia op het water. Het is dan super clean.

Er valt nog véél meer te vertellen over de condities, maar daarvoor raad ik je de cursus van Goede Golven aan. Wij geven trouwens op onze site een realtime update van Goede Golven met de laatste surf voorspellingen, check die hier.

De kenmerken van de spot

Wat ik heb gemerkt is dat je bij een spot als Wijk Aan Zee als beginner bijna altijd wel wat kunt. Het strand is lang, de kust loopt langzaam af en je hebt lang grond onder je voeten. De muien zijn kort (behalve bij de pier!) en het is er vaak druk, waardoor ik me altijd wel veilig voel. Let bij drukte trouwens wel op de surfregels, helemaal als beginner.

Bij een spot als Callantsoog, in de kop van Noord-Holland, heb je korte strekdammen, een relatief kort strand en een steil aflopende kustlijn met zandbanken. Je moet een stukje peddelen naar de bank om bij de break te komen. Vind ik dus, met name in de winter of bij heftige condities, he-le-maal niet chill. De muien zijn sterk en liggen vaak dicht bij elkaar. Een spot als dit vind ik als beginner alleen chill als het clean is en laag water. Rustige condities dus. En dan kan het daar écht prachtig zijn.

Zie onderstaand plaatje:

Bij IJmuiden en met name IJmuiderslag heb ik gemerkt dat het ligt aan het tij. Bij laag water breken de golven op de bank en zul je wat verder uit moeten peddelen om bij de break te komen. Dat vind ik als beginner nog niet altijd fijn en helemaal niet in de winterse kou of in een klotsbak. Bij hoog water rollen de golven over de bank heen en hoef je niet ver te peddelen om golven te kunnen pakken.

Buddies

Tot slot is het belangrijk dat je uitkiest met wie je gaat. Ga je in de winter, of naar een spot die je niet kent? Zorg dan dat je iemand bij je hebt met ervaring die de spot kent.

Ik kan je sowieso aanraden om als beginnende surfer nooit alleen te gaan surfen. Je moet de zee nog leren lezen en je eigen grenzen leren kennen. Het is daarom gewoon veiliger om met iemand samen te zijn.

Heb je tips, aanvullingen of vragen? Feel free to let me know!

Omslagfoto: Sander Clarisse