Surfen in je vakantie

Dat kan ook in Nederland. Hieronder lees je een verslag hoe is om op surfvakantie in eigen land te gaan. Wil je meer weten over de surfen in Nederland check dan Surfen in Nederland.

Surfcamp in Zandvoort

Surfschool Zandvoort nodigde me deze zomer uit om hun surfcamp te bezoeken voor een weekend. Een mini surfvakantie dus. En daar was ik wel nieuwsgierig naar. Want hoe is het om op surfvakantie in eigen land te zijn? Om aan de Nederlandse kust op surfcamp te zijn?

De surfcamps in Frankrijk staan me helder voor de geest. Lekker surfen in de Franse golven. Heerlijk weer. Gezellig met bekenden en onbekenden dezelfde passie delen. Alles vergeten wat in Nederland gebeurt. En lekker relaxen met een stokbroodje en een Kronenbourg.

Perfect voor een surfcamp

Zaterdagochtend ging ik vroeg op pad. Richting camping De Lakens in Bloemendaal. Sowieso een topcamping. Zelfs één van de mooiste van Europa volgens de ANWB. Het ligt prachtig in de duinen en dus dicht bij zee. Perfect voor een surfcamp.

Het was wel even zoeken. Waar op de camping zit het surfcamp? Niet op het veldje waar de feestende jongeren staan. Die staan redelijk achteraf. Nee, het surfcamp blijkt ook redelijk verscholen te zitten, maar in een knusse duinpan. En het voordeel van zo’n duinpan is dat deze snel opwarmt. Zeker op deze dag. Heerlijk weer met zon en nauwelijks wind.

Surfcamp camping De Lakens
In de duinpan

Het Franse gevoel

Lars Boeck ontvangt me op het surfcamp. Lars is relaxt, sociaal, surfer en leider van dit camp. Hij laat het surfcamp zien. En dat is best indrukwekkend. Want vanwege de tenten waar je als gast slaapt, de chill ruimte in de grote tent (met keuken), de surfboards om je heen en het zand onder je voeten voel je je helemaal weg van alles waar je 5 minuten geleden nog was. Na aankomst bekruipt je al snel het Franse surfcamp gevoel.

Surfvakantie als kado

Ondertussen vertelt Lars dat er een aantal Duitse gasten nu op het strand zijn. Dat er twee vriendinnen uit Enschede zijn. Dat er een stelletje is, waarvan deze surfvakantie een kado is, dat de één de ander heeft gegeven.

En terwijl we praten komen er nog 2 dames aan. Het blijken vrienden van de andere twee dames uit Enschede. Met een grote smile komen ze het surfcamp binnen. Het is duidelijk dat ze er zin in hebben.

Ze vragen naar de surfles. Lars vertelt, dat het gisteren erg goed was om te surfen. Maar dat de golven vandaag te klein zijn. Zondagochtend is het weer goed om te surfen. En om 12:00 staat de surfles ingeroosterd.

Vandaag dus vooral relaxen in en om het surfcamp. En genieten van het weer. Dat is wat Lars ook graag meegeeft in dit surfcamp: vrijheid en genieten van de omgeving. Naast het surfen dus. We zijn immers wel op surfvakantie.

Maar helaas, geen surfactie dus vandaag.

We hangen wat in het camp. Praten veel. Af en toe komen er gasten binnen. En gaan weer. Iedereen kiest zijn of haar eigen weg tijdens deze surfvakantie.

Mooie verhalen in de tent

Zonder het echt door te hebben, valt de avond over het surfcamp. En komen ook de surfleraren terug naar het surfcamp. Ze slapen hier namelijk. Het wordt nog gezellig in de grote tent met veel grappen en mooie verhalen over golfsurfen. Uiteindelijk is het idee gevat om naar Nicaragua op surfvakantie te gaan. Of zelfs een surfcamp te starten. Want daar staan altijd golven en is de wind offshore. Bovendien is de lokale bevolking reuze aardig. Goed plan dus! Voor een keer.

Uiteindelijk gaat de één naar bed, de ander naar een feestje en heeft weer een ander nog een verhaal om te delen.

In de grote tent
In de grote tent

Golven

De volgende dag is het anders wakker worden. Het regent. Maar gelukkig is het windstil. De surfleraren zijn al vroeg bij de surfschool. En zijn enthousiast. Want er lijken kleine golven door te komen. En is goede hoop op meer.

De surflessen

De lessen starten aan het eind van de ochtend. En iedereen is er klaar voor.  Er zijn diverse groepen die les krijgen.  Op een gegeven moment liggen er 5 surfklasjes in het water. Klasjes. Want de groepsgrootte wordt beperkt gehouden. En dat is slim, want dan kan je veel beter les geven aan iedere surfer. En de groepen verdelen zich zo, dat iedereen volop ruimte heeft om een golf te pakken. Te surfen. Te vallen. Weer terug te peddelen. Het is duidelijk hard werken.

Surfles
Surfles

Steeds betere surfcondities

Ondertussen worden de golven steeds hoger. En de wind blijft afwezig. Ideaal voor de surfles. En je ziet steeds meer new born surfers op hun board een golf pakken. De glimlach op de gezichten bevestigt het plezier dat iedereen heeft.

Leren surfen
Leren surfen
Surf's up!
Surf’s up!

Het is een heerlijk sfeertje. En de zon komt er zelfs weer bij. Dit biedt de kans om in Rapa Nui (de strandtent waar de surfschool zit) buiten op het terras bij te komen van de surfles.

Spelen met de natuur

In Rapa Nui zit één van de eigenaren van Surf Zandvoort. Toevallig is zijn naam ook Lars. Lars vertelt leunend aan de bar hoe hij het surfen ziet. En vertelt, dat surfen je hoofd leger maakt. Dat je de hele dag, de hele week, overal prikkels hebt, maar dat je alles vergeet als je surft. “Je speelt met de natuur. Je bent alleen bezig met de lijnen in zee.”, vertelt Lars. “Dan ervaar je het pure geluk van het surfen”.

Surfvakantie in eigen land

Voor het weer naar huis gaan, duiken de surfleraren nog even het water in om zelf nog wat golven te pakken. Uiteraard pak ik die kans ook nog even beet.

Surfleraar Toine
Surfleraar Toine in z’n element

Het Surfcamp in Zandvoort was duidelijk een ervaring om te herhalen. En je kan dus uitstekend op surfvakantie in eigen land. Je bent inderdaad helemaal weg van alles in je dagelijkse leven. Je bent buiten aan het spelen. En je voelt alle vrijheid.

De Franse surfcamps hebben er een vriend bij.

Vive le Surf! Ook in Nederland.

Surfvakantie in Nederland

In Nederland zijn er ongekend veel mogelijkheden om te surfen. En om te verblijven voor een surfweekend of surfvakantie. Van campings achter de duinen tot knusse hotels, B&B’s of AirBnB’s. Van Zeeland tot Texel.

Domburg ZeelandBooking.com

ScheveningenBooking.com

TexelBooking.com

1 REACTIE

  1. Ik denk dat een surfvakantie in Nederland perfect is voor een wat jongere doelgroep, die nog niet per se zelf op vakantie mag naar Frankrijk. Het mooie is dat je dan wel al surfervaring op doet in de zomer, waardoor je, wanneer je wel naar het buitenland mag, een flinke voorsprong hebt qua surfskills. Hoe vroeger je begint, hoe beter!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.