Twee keer goud op Koningsnummer

Wist je dat het Duke Kahanamoku (1890-1968) was, die maar liefst 5 Olympische medailles won met zwemmen én aan de basis stond van de groei van het golfsurfen.

The Duke, zoals zijn naam ook wel luidt, won zelfs twee keer goud op het Koningsnummer (100 meter vrije slag). In 1912 en in 1920. 

Wie is The Duke?

Zijn volledige naam is: Duke Paoa Kahinu Mokoe Hulikohola Kahanamoku en kwam uit Honolulu. Hij surfte met name bij Waikiki Beach. Zijn voorouders kwamen uit Polynesië (algemeen wordt aangenomen dat daar het golfsurfen is begonnen). Het zat hem dus blijkbaar in het bloed.

Wonend in Hawaii was The Duke met name bezig met surfen en zwemmen. En in 1911, op 21 jarige leeftijd, werd hij ontdekt. Niemand ging zo snel door het water als hij. En zo won hij zelfs een jaar later de gouden medaille op de 100 meter vrije slag. Met uiteindelijk nog 4 Olympische medailles tot gevolg.

Alaia surfen

De bekende vorm van surfen uit de tijd dat The Duke surfte, is het Alaia surfen. Surfen op een houten board zonder vinnen. Lees meer over het Alaia surfen (met mooi filmpje!).

Meer over The Duke weten? Ga naar de Duke Foundation.

 

Vorig artikelSurfvakantie in Nederland? Hoe is dat?
Volgend artikelDe favoriete surfspots van Nederlandse surfers
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.