Twee keer goud op Koningsnummer

Wist je dat het Duke Kahanamoku (1890-1968) was, die maar liefst 5 Olympische medailles won met zwemmen én aan de basis stond van de groei van het golfsurfen.

The Duke, zoals zijn naam ook wel luidt, won zelfs twee keer goud op het Koningsnummer (100 meter vrije slag). In 1912 en in 1920. 

Wie is The Duke?

Zijn volledige naam is: Duke Paoa Kahinu Mokoe Hulikohola Kahanamoku en kwam uit Honolulu. Hij surfte met name bij Waikiki Beach. Zijn voorouders kwamen uit Polynesië (algemeen wordt aangenomen dat daar het golfsurfen is begonnen). Het zat hem dus blijkbaar in het bloed.

Wonend in Hawaii was The Duke met name bezig met surfen en zwemmen. En in 1911, op 21 jarige leeftijd, werd hij ontdekt. Niemand ging zo snel door het water als hij. En zo won hij zelfs een jaar later de gouden medaille op de 100 meter vrije slag. Met uiteindelijk nog 4 Olympische medailles tot gevolg.

Alaia surfen

De bekende vorm van surfen uit de tijd dat The Duke surfte, is het Alaia surfen. Surfen op een houten board zonder vinnen. Lees meer over het Alaia surfen (met mooi filmpje!).

Meer over The Duke weten? Ga naar de Duke Foundation.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.