Pareltje in Les Landes

Een half jaar geleden boekten we deze trip. Alhoewel het maar kort zou zijn, drie dagen, keken we direct uit naar dit weekend in juni. 

Het wachten werd beloond.

Twee weken voor vertrek nam de spanning toe. Zullen er golven zijn? En krijgen we lekker weer?

Alhoewel de golven het belangrijkste zijn, zou warm weer met zon een prettige verandering zijn na een fris, maar golfrijk, voorjaar in Nederland. 

Board ‘n Breakfast

Zo’n 10 dagen voor de vlucht toonden de weerkaarten, dat er beweging zat op de Atlantische Oceaan. De koorts was aan. En naar mate vrijdag de 26e dichterbij kwam, leken we inderdaad te gaan scoren. 

Terwijl de zomer uit het niets Nederland binnendrong, bracht de Cityhopper ons vlot naar Bordeaux. Daar sprongen we in de huurauto en reden soepeltjes naar Board ‘n Breakfast in Labenne Ocean (Les Landes).

Eindelijk de kans om Anton en Ineke te ontmoeten, die deze Surf Bed&Breakfast zijn begonnen. En uiteraard om de golven in te duiken. 

Anton en Ineke hebben van het huis in Labenne Ocean een zeer relaxte plek gemaakt met een chillruimte binnen en buiten, hangmatten, ruime keuken, grote tuin een knusse kamers. Je bent direct weg van alles in Nederland.

Board 'n Breakfast tuin
Board ‘n Breakfast tuin
Board 'n Breakfast chillruimte
Board ‘n Breakfast chillruimte

Het buitenleven en -spelen is begonnen.

Eerste surfcheck

Na het handjes schudden en het droppen van de tassen in de kamer, was het tijd voor de eerste surfcheck. Er waren golven, maar de wind bleek vanuit zee te komen. Om rustig in te komen, zochten we diezelfde dag de rustigere golven van Cote des Basques uit.

Hier was het druk in het water. Maar iedereen gunde elkaar de golven. Tot zonsondergang surften we lekkere golven, maar eigenlijk genoten we misschien wel nog meer van het heldere en warme water. Na de surfsessie lokte een smal straatje waar de restaurantjes lokale gerechten serveerden. Ham, kaas en wijn. 

Vroege vogels hebben de dikste wormen

De volgende morgen stonden we vroeg op. Het geluid van de golven trok ons direct naar het strand.

Woohoo!!

Nauwelijks wind. En golven van headhigh (alhoewel magicseaweed en windguru niet meer dan 1 meter voorspelden, maar in Frankrijk pakt dat toch vaak anders uit). Het was wel even wennen. Deze golven hadden behoorlijk veel energie en trokken hol op de zandbank.

Maar hier waren we voor gekomen. Cleane golven, blauw water en zon. 

head high les landes 

Labenne ocean
Labenne ocean
Wipe-outje Labenne
Wipe-outje Labenne

Na deze ochtendsessie genoten we van het indrukwekkende ontbijt. 

Druk in Zarautz. Rustig in Erretegia.

Vanaf dat moment was het aan één stuk genieten. De golven bleven de dagen daarna keurig binnenrollen. We versleten aardig wat asfalt en reden onder andere naar Zarautz. Omdat het weekend en zomers weer was liep Zarautz vanuit alle kanten vol. En parkeren is hier een crime.

We werden nog even opgehouden door een jongetje van 4. Hij skate meesterlijk goed in de skatepool. Check ook de mini video.

4 jaar ouder skater zarautz

Uiteindelijk zaten we op het strand. Er waren goede golven. Het was op zich lekker surfen, maar net iets te druk om het “relaxed” te noemen.

Druk in Zarautz
Druk in Zarautz
Surf Zarautz
Surf Zarautz

Erretegia

Op weg naar Zarautz zagen we net onder Biarritz de surfspot Erretegia liggen. En deze spot is absoluut wel “relaxed” te noemen. Een topplek. Klein strandje, leuke golven en rustig.

Local surfeuse
Local surfeuse
Surfeuse Erretegia
Surfeuse Erretegia

Santocha Capbetron

Op de laatste dag surften we bij Capbreton; Santocha. Makkelijk in te peddelen achter het strekdammetje. Vanuit hier kan je de bekende bunkers zien liggen typerend voor de spots La Piste en VVF (bekend van veel foto’s en films van Les Landes).

La Piste VVF

Na deze sessie zat het er op. Deze regio is van alle kanten aan te raden. Veel diversiteit in de surfspots, een mooi landschap en heerlijk eten. En Anton en Ineke hebben van Board ‘n Breakfast een pareltje in Frankrijk gemaakt.

Er is nog een video edit voor meer beeld en sfeer

Vorig artikelNieuwe foto’s Surf House Bretagne
Volgend artikelMick Fanning aangevallen door haai tijdens finale Jbay Open
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.