Hoe zou het zijn om met alleen maar vrouwen in een line up te liggen?

Wat begon als een brainwave (pun intended) ergens begin maart, bleek nog geen maand later een héél vet idee: een All Girls Surfsessie. Lisanne en ik (Ruth) ontmoetten elkaar online als content creators voor Boardshortz en we besloten een surfsessie met een groep vrouwen te organiseren.

Het idee

We zagen een plaatje van kunstenares Robin Lanei over hoe de sfeer in het water zou zijn als er alleen vrouwen in de line up liggen. Eén groot feest als we het plaatje mochten geloven. Zou dat echt zo zijn? Helemaal buiten het zomerseizoen bestaat de Nederlandse surfscene vooral uit mannen. Niet dat wij dat een probleem vinden, maar we hadden allebei nog nooit écht met een groep vrouwen in het water gelegen en waren nieuwsgierig. We besloten een oproep te plaatsen in Boardchicks om te kijken of er animo voor was en de rest is geschiedenis. Binnen no time was er een WhatsAppgroep met zo’n 140 vrouwen die stoked waren om mee te doen.

We besloten een weekend te prikken in mei en kozen voor IJmuiderslag bij surfschool Hightide. Een vrij rustige spot waar we niet bang hoefden te zijn voor enorme drukte. In het kader van “gaan als ze staan” besloten we de condities te laten bepalen op welke dag en tijd we uiteindelijk echt het water in zouden gaan. Tot een paar dagen van tevoren was het nog mega spannend of het wel ging lukken in ons gekozen weekend, maar hoe dichterbij het kwam leek het toch echt heel mooi te gaan worden. Op zaterdag 15 mei om met de push van opkomend tij om 17:00 uur zou het héél clean worden bij IJmuiderslag.

Benny Jansen
Benny Jansen
Gea Neijsen

Zenuwen, een top sfeer en perfecte golven

We zijn die dag allebei knetter zenuwachtig. Gaan er écht golven zijn? Komen er überhaupt wel meiden op af? Het regende pijpenstelen. Persoonlijk vind ik dat geen probleem, nat word je toch wel in dat water, maar ik heb geen idee of dat een drempel is voor andere meiden. Onderweg stromen de eerste ‘ik ben onderweg’ foto’s al binnen. We hebben er zin in! Terwijl we aan komen rijden bij IJmuiderslag slaan de zenuwen stukje bij beetje meer om in puur excitement: een hele hoop meiden staan om te kleden bij de auto! Holy moly, er zijn er echt veel op af gekomen!

De sfeer was zó tof, het is bijna niet in woorden uit te leggen. Iedereen was excited en moedigde elkaar aan. Niveau of leeftijd, het maakte allemaal niks uit. Je kon midden in de groep meedoen met de ene partywave na de andere, of iets verderop lekker je eigen ding doen. Het ging er niet om wie de beste was, of dat je last minute moet uitwijken voor iemand die op je indropt.. nee, het was plezier hebben en elkaar een golf gunnen. Het was elkaar helpen en tips geven. Het was sorry zeggen als je per ongeluk een fout maakt, waardoor een ander moest afremmen. Het was een highfive als je zelf een goede golf had. En die golven waren perfect: mega clean en een leuke hoogte voor iedereen. Kortom: het was awesome!

Wij bleven in het water tot de laatste golfjes, dronken nog een drankje en vertrokken helemaal kapot én stoked terug naar huis.

Gea

Gea Neijsen
Benny Jansen

De awesome fotografen

Drie fotografen, Surffotograaf Benny Jansen, Gea Neijsen en Marije van de Veer kwamen langs om het allemaal vast te leggen. En hoe!! De sfeer had niet beter vastgelegd kunnen worden. Benny met onderwaterbehuizing midden in de line up en Gea en Marije vanaf de waterkant.

Na het delen van de foto’s van Benny, Gea en Marije werd er nog nagenoten in de groepsapp en hadden de meiden die er niet bij konden zijn deze keer last van serieuze FOMO. De foto’s laten perfect zien hoe tof de sfeer in het water was.

Gea Neijsen
Benny Jansen
Benny Jansen

Volgende keer: be there!

Direct na de eerste surfsessie kwam de vraag: ‘Wanneer is de volgende?’, gevolgd door ‘Ik ben er sowieso (weer) bij’. Superleuk! De volgende sessie is gepland in het weekend van 26-27 juni, in Hoek van Holland / ’s Gravenzande. Ook dit keer laten we de beslissing voor een tijdstip en precieze locatie afhangen van de condities.

Wil je de volgende keer erbij zijn? En/of wil je ook de groepsapp met surfgirls joinen? Stuur ons een DM op Insta en dan zien we je hopelijk snel.