Bij de aankoop van een nieuw board is een van de meest belangrijke vragen altijd: kies ik FCS of Futures plugs? Welk vin systeem is nu het best en waarom?

Vroeger was deze vraag irrelevant want toen bestelde je gewoon een board en werden de vinnen eraan geglassed. Maar sinds een kleine 15 jaar heb je nu de luxe om je vinnen te veranderen naargelang de golven dit ook doen. De twee meest gebruikte vin systemen zijn nog steeds FCS en Futures. Maar welk vin systeem kies jij nu best?

Ik heb een lange tijd een theorie gehad dat FCS een beter systeem was voor kleinere golven en futures voor grotere, sterkere golven. Deze theorie was gebaseerd op de verdeeldheid van surfers die een van de twee systemen kozen en welke golven ze het meest surfte.

Bv: Mick Fanning, Kolohe Andino, Griffin Colapinto, Filipe Toledo, Julian Wilson, Gabriel Medina… surfen allemaal met FCS en zijn gekend om hun snelheid en radicale stijl in kleinere/slappere golven (California beach breaks, Oost-Australië, Brazilië,…).

Foto: FCS Surf

Terwijl John John Florence, Jordy Smith, Jack Robinson, Koa Rothman, Dane Reynolds, Conner Coffin,… Gekend zijn om hun ruwe kracht in grote open golven (Hawaii, Zuid-Afrika, West-Australië, California point breaks,…) en kiezen voor Futures.

Foto: Future Fins

Deze theorie bleef voor mij standhouden totdat ik een nieuw small wave performance board kocht afgelopen zomer met Futures (Alle modellen met FCS waren reeds de deur uit). Dat board is nu mijn nieuwe favoriet om te surfen in de Noordzee en op kleinere dagen in het buitenland. Toen ik genoodzaakt was om mijn vinnen theorie te herzien ben ik tot de conclusie moeten komen dat de twee vin systemen weinig van elkaar verschillen qua prestatie.

Het zijn eerder de vinnen die je kiest die dit beïnvloeden. Op de websites van beide merken wordt heel gedetailleerd uitgelegd welke vinnen het beste werken voor welk soort surfen en in welke golven:

https://futuresfins.com/pages/ride-number

https://www.surffcs.eu/pages/find-your-fin

De Keuze waarop de meeste mensen zich gaan baseren is: kies ik voor het gemak van het FCS klik systeem? Of kies ik voor de zekerheid van het Futures screw-in systeem? Ik ben persoonlijk al even veel vinnen kwijt geraakt met FCS als met Futures, maar veel vrienden van mij kiezen toch voor zekerheid en kiezen daarvoor Futures of ze vijzen gewoon nog schroefjes in de FCS plugs (wat het kliksysteem dan eigenlijk overbodig maakt). Ik ben persoonlijk geen fan van de ouderwetse schroefjes, maar ik ben wel fan van de vinnen van Futures.

Toch altijd even dubbel checken of ze goed zijn ingeklikt

Hetgeen waar de meeste mensen zich aan vergissen is de grootte van de vin.

Op de websites wordt er vaak een onderscheid gemaakt naargelang het gewicht van de surfer om de juiste grootte van de vin te bepalen. Ik zeg, negeer dit en kijk voor jezelf wat voor golven je surft: Noordzee golven? Ga voor large! Overhead uitgestrekte muren? medium! Small is bijna nooit aan de orde tenzij je nog een grom bent. Hoe groter je vinnen hoe meer snelheid je gaat kunnen creëren. Bij grotere golven, waarbij het meer gaat om snelheid controleren, kies je best voor medium vinnen.

Kortom draait het meer om persoonlijke voorkeur. Gemak vs zekerheid. Kijk goed welke vinnen het beste passen bij de golven die jij surft en welke manoeuvres jij wilt doen (wees hier realistisch in). Mijn persoonlijke favorieten voor de Noordzee zijn de FCSII MF Large vinnen en de Futures Captain Fin Co. Dane Reynolds Large.

Probeer zoveel mogelijk verschillende vinnen uit en kijk welke verschillen je opmerkt. Variatie is essentieel voor een goede surfer!