Hoe ga je om met onzekerheid als beginnend surfer?

We weten allemaal hoe het is, om als beginner de zee in te gaan met je surfplank. Het is nog lastig in te schatten welke golven jij gaat surfen, of je op tijd begint met peddelen en of je succesvol op je plank blijft staan. Het kan je onzeker maken als je andere surfers meteen door de branding ziet peddelen, op naar de goede golven, en jij vooraan in de foam blijft dobberen. Don’t worry! We hebben het allemaal moeten leren.

Hoe kan je het beste omgaan met onzekerheid tijdens het surfen?

Vergelijk jezelf niet met anderen
Er zijn altijd mensen beter dan dat jij bent, dus stop met jezelf te vergelijken. Zij zijn ook ooit een keer begonnen met nosedives. Chill, niemand is als pro begonnen.

Leg de lat niet te hoog
Als je de surfsessie begint met hoge verwachtingen, is de kans aanwezig dat je teleurgesteld raakt in jezelf. Dat is zo zonde. Je doet het tenslotte om plezier te hebben en te oefenen. Ga dus open-minded beginnen en leg de lat niet te hoog voor jezelf. Elke golf die je gesurft hebt, is er weer eentje.

Ga met iemand samen
Ga met iemand samen surfen die jij chill vindt en waar je je goed bij voelt. Moedig elkaar aan en geef elkaar een glimlach, knipoog of shaka als de ander een goede golf gesurft heeft. Lach samen om de keren dat jullie koppie onder gaan en maak er een leuke tijd van.

Focus je op het surfen
Laat de boel de boel en focus je op het surfen. Laat alle gedachtes over school, werk, die irritante ex en je kat achter op het strand. Focus je op de zee, de golven, het zoute water, het zonnetje op je gezicht. En laat je gedachten hooguit afdwalen naar dat kopje thee dat je na het surfen gaat drinken met je surfbuddy.

Wees aardig voor anderen
De meeste surfers zijn aardig en behulpzaam, zeker in Nederland. Zo lang je niet in de weg ligt in het water, en er steeds voor zorgt dat een ander zijn of haar golf niet kan surfen. Begin voorin de zee. Dan hoef je ook niet bang te zijn dat je de meer ervaren surfer in de weg ligt. Zij surfen vaak wat meer naar achter. Blokkeer je toch per ongeluk een andere surfer, zeg dan even sorry en zoek een andere plek uit in het water.

Neem een surfles
Het is fijn om de basis goed onder de knie te hebben, voordat dat je zelfstandig gaat oefenen. Als je onzeker bent of als je gewoon wat meer wilt leren, is het aan te raden om een surfles te nemen.

En verder is het vooral oefenen, oefenen, oefenen. Enjoy!