Surfboard waxen tips

Wax op een surfboard is essentieel. Het geeft je grip. Zonder die grip ben je kansloos in de golven en glij je van je board.

Maar hoe wax je je surfboard?

In feite is het waxen van een board relatief eenvoudig en ongecompliceerd. Hieronder leggen we je uit hoe je board waxed. In het kort komt het hierop neer:

  • Breng de basecoat aan
  • Wax tot een bobbelige laag ontstaat
  • Breng de topcoat wax aan
  • Kam de wax

En bij deze meer uitvoerig beschreven.

Check ook de video met instructie onder aan de pagina.

1. Breng de basecoat aan.

De wat?

De basecoat.

De basecoat is de eerste laag wax die je op je surfboard aanbrengt. Het is een hardere wax. De basecoat is bedoeld om je top coat vast te houden en je board surfklaar te maken.

Als je een longboard gebruikt, wax dan de hele bovenzijde van het board van nose tot tail en van rand tot rand. Als je een shortboard gebruikt, wax dan de bovenkant van het board aan de voorkant tot de achterkant (ongeveer tweederde van de lengte) en van rand tot rand.

Moet je de basecout gebruiken? Je kunt het prima redden zonder een basecoat wax, maar je wax gaat dan iet zo lang mee. Als je board niet de juiste basecoat heeft, zal de topcoat niet aan het board blijven plakken, waardoor je een kale plek op je board hebt waardoor je uit kan glijden.

Gebruik de volgende techniek om de basecoat aan te brengen:

  1. Cirkelpatroon: Wrijf de wax in kleine cirkels op het bord, beweeg op en neer over het bord totdat oneffenheden ontstaan.
  2. Rechte lijnenpatroon: Wrijf de was op het bord in rechte lijnen op en neer over het bord, parallel aan de rocker.
  3. Crosshatch-patroon: Wrijf de was diagonaal op het bord en vervolgens loodrecht op die diagonaal, waardoor een crosshatch-patroon wordt voltooid.

2. Wax tot een bobbelige laag ontstaat

Breng de basecoat aan totdat oneffenheden beginnen te ontstaan. Gebruik overigens de rand van het wax, niet de platte kant. Je moet het aanbrengen tot het een beetje hobbelig wordt, omdat je topcoat zich dan makkelijk zal hechten aan deze kleine oneffenheden.

3. Breng de topcoat wax aansex wax

Breng je topcoat wax aan die past bij de temperatuur van het zeewater. Wax over het hele gebied dat je zojuist hebt bedekt met basislak. Wrijf de rand van de wax in kleine cirkels van op het bord, of gebruik een van de bovenstaande technieken, die we hierboven al beschreven.

Los van de temperatuur, zijn er vele soorten wax. En uiteraard is ook ecologisch vriendelijke wax te koop. Check hier de opties voor duurzame wax.

4. Kam de wax.

Voor het waxen heb je ook een waxkammetje nodig. Haal de waskam over de wax op je board. Laat de kam in diagonale gearceerde lijnen lopen om de wax ruwer te maken en je nog beter grip op je board te geven.

Tip: Gebruik de waxkam elke keer als je surft en je geen nieuwe topcoat hebt aangebracht. De wax wordt namelijk steeds gladder, en door te kammen creer je weer meer grip.

Tip voor wax Pro’s: Spray koud water over de wax op je surfboard. Hierdoor zal de wax sneller uitharden en beter aan het bord blijven plakken. Je bent officieel klaar om te surfen.

Video surfboard waxen

Waar koop je surfwax?

Surfwax koop je uiteraard bij je lokale surfshop. Surfscholen hebben ook vaak wat wax liggen. Online kan je ook terecht. Zelfs bij Decathlon kan je surfwax kopen.

Vorig artikelFILM: Live to Sea met Freddie Meadows in Zweden
Volgend artikelHoe overbrug je de winter zonder surfen?
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.