Een verhaal over vrijheid en een familiaal nomadisch surfleven.

Surfspots & surftips voor de Algarve zijn terug te vinden in andere artikelen op bij Boardshortz.nl.

En ontdek onderaan het artikel praktische tips voor een trip als deze. Keurig op een rij.

Al 15 jaar samen! Dit moeten we vieren.

Zullen we een weekje met zijn 2-tjes weggaan met Single Fin? Of zullen we toch iets met zijn 4-tjes doen? Uiteindelijk zijn onze 2 kinderen, Liam 7 jaar & Magali 5 jaar, toch de vruchten van ons 15-jarige liefde. We zijn beide familie mensen, dus met zijn 4-tjes genoot onze voorkeur.

Maar waar willen we naar toe?

Algarve is een mooie, betaalbare, niet te ver weg en veilige bestemming voor een reis met jonge kinderen. Tevens is het vaak mooi weer in oktober.

Maar waar precies in Algarve? Zuid- of westkust? Of waarom niet allebei in 2 verschillende Air BnB’s?

Of…

Waarom niet de vrijheid van een camper en kamperen waar we er zin in hebben? Buiten de zomervakantie schijnt wildkamperen gedoogd te zijn in Algarve.

Ook dit werd een snelle beslissing: Camper huren.

Liefst een oude Volkswagen T2. Na enige online zoektochten kwamen we snel bij Siesta Campers terecht. Vriendelijke service en goed onderhouden T2 tot T6 Volkswagen campers.

Vliegen via Rotterdam bleek per persoon 70 € goedkoper, en 10 dagen lang-parkeren was maar 60 €. Rotterdam kreeg onze voorkeur boven Schiphol, dat weliswaar dichter bij Haarlem ligt. Ook waren de vliegtijden beter aangepast aan kinderen.

Na het boeken van tickets en onze T2 camper voor 10 dagen gereserveerd te hebben, konden we gaan inpakken.

Maar euh… kleren inpakken voor 4 personen en alles moet in een T2 busje passen? Inclusief onze 2 surfplanken (een NSP 7.10 en een Firewire Potatonator 5.10)? Dat werd al snel een uitdaging. We hebben dan maar zeer weinig kleren meegenomen en indien nodig zouden we ter plaatse een wasje draaien. Wetsuits en handdoeken werden in de duo boardbag weggewerkt.

surfboard inpakken

En al de rest paste in slechts 2 tassen.

30 Donald Ducks mee

“Moeten die 30 Donald Duck magazines allemaal mee?” vroeg ik met enige twijfel? “Hier hebben we toch helemaal geen plaats voor?”

Ik kreeg hier blijkbaar geen zeggenschap in, maar achteraf was ik erg blij met deze extra bagage. De Donald Duckjes hebben ons een paar uur extra ochtend rust opgeleverd wanneer de kinderen eerder dan ons wakker werden. Dus zeker een aanrader om “iets” mee te brengen (bij ons zijn dit duckies populair). iPad is altijd een optie, maar wij reizen liever zonder deze digitale vierkante oppas.

Aangekomen op Faro Airport werden we onthaald door een vriendelijke dame die ons voorstelde aan ons nieuw familielid: “Minty Rio”. Wat een schatje.

siesta campers minty rio

Snel een rondje krassen noteren (neem je tijd hiervoor, en gebruik desnoods je smartphonelamp indien het donker wordt) en voor alle bagages een plekje vinden in Minty Rio. Eens alles opgeborgen, inclusief onze 2 surfplanken, was er geen plek meer voor de boardbag. Gelukkig konden we die achterlaten bij de Siësta Camper dame zelf.

Nieuwe uitdaging

We hebben zelf veel reiservaring, van de ene kant van de wereld naar de andere, en tevens veel camping ervaring, maar een T2 busje is een nieuwe uitdaging. Op advies van de Siësta Campers en daar het reeds donker was, zijn we maar naar de dichtstbijzijnde camping in Olhão gereden. Onderweg kom je gelukkig genoeg supermarkten tegen om je eerste inkopen te doen.

De camping bleek een uiterst goede zet te zijn, even familiariseren met Minty Rio, en tevens haar reserve batterijen opladen zodat de koelkast +/- 2 dagen meegaat.
Bedden opmaken wijst zichzelf uit, maar je moet wel even rustig de tijd nemen om te zorgen dat je het dak veilig naar boven duwt voor het bed van de kinderen. Wij dachten dat boven slapen gereserveerd was voor kleine gewichten, maar deze is tevens geschikt voor 2 volwassenen. Boven slapen is iets kouder, daar je aan de zijkanten een tentzeil hebt. Maar als volwassene is het wel even krap om naar boven te klimmen.

Iedereen heeft heerlijk geslapen die eerste nacht.

Volgende ochtend nam ik de tijd om alle bagages zo optimaal onmogelijk op te ruimen.

binnenkant camper

Ondertussen genoten de kinderen van het ultieme cadeau: een zwembad. Hun vakantie kon nu al niet meer stuk. Het is dan ook de eerste keer van velen dat Liam riep:

“Dit is de beste vakantie ooit!”

Parque De Campismo E Caravanismo Do Sindicato Dos Bancários Do Sul E Ilhas
Adres: Pinheiros de Marim, 8700-225 Olhão, Portugal

Rustgevende rol van Minty Rio

Nadat de Liam & Magali zich hadden uitgeleefd in het zwembad zijn we via de N125 naar het westen vertrokken. Het heeft geen enkele zin om via de snelweg te rijden. Minty Rio tuft toch maar met maximum 80 à 90 km/u, de snelwegen zijn betalend, en je hebt toch alle tijd van de wereld.

Minty is een prima therapie om je hoge levensritme van in Nederland af te leren. Geniet er dus van om de Portugese kleinere steden te ontdekken op de N125. Stop even voor een koffie en/of een smoothie onderweg. Het is doch immers vakantie!

Vele Algarve toeristenboekjes prijzen de boot trips naar de natuurlijke grotten van Praia Benagil aan. Geen ideale plek om wild te kamperen. Maar rij je net het dorpje voorbij, dan kom je bij Praia Carvalho.

Perfect om daar onze eerste wild camping nacht door te brengen op de kliffen en te genieten van tapas bij zonsondergang. In slaap vallen en wakker worden met het geluid van de golven klapperend op de rotsen, daar doe je het voor. De nacht was nog beter dan in Olhão en iedereen genoot zo van de vrijheid dat we hierna enkel nog maar wild gekampeerd hebben. Ook de kinderen vonden het geniaal. En dat gaf gelukkig rust voor ons als ouders.

Activiteiten voor de kinderen

We hadden natuurlijk de beslissing genomen om met zijn 4-en te reizen. Dus betekent het dat we niet van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat enkel kunnen surfen. Er werden dus ook kinder-activiteiten ingebouwd in ons 10-daags avontuur.

Dolfijnen zien staat reeds enige tijd hoog op het verlanglijstje van onze dochter Magali. In open zee ben je nooit zeker dat je ze tegenkomt. Dus werd de ZooMarine ons eerste kinder-uitstapje.

zoomarine

Dolfijnen-, zeehonden & piratenshows, zwemmen in open lucht, waterglijbanen en lekker chillen. Magali vond de dolfijnen show zo mooi dat ze er zelf 2x naartoe ging.

Kinder-activiteit nummer 2 werd unaniem enthousiast ontvangen, en vooral ook door mezelf die hier zelf als kind wonderlijke momenten beleefde. Wat een herinneringen allemaal, en hoe mooi om je eigen kindervreugde terug te zien bloeien in je eigen kinderen.

Zoveel mogelijk glijbanen afglijden, jezelf uitdagen voor een glijbaan die toch net iets te spannend is, even uitrusten op het gras van alle emoties en dan weer vol energie je adrenaline omhoog laten schieten in de Kamikaze, de Foam slides of de Big Wave.

Duinrell in Nederland is er niets bij. De Portugese zon speelt natuurlijk een belangrijke rol voor het algemeen familiaal plezier in dit pretpark. Maar opgelet, kies je dag goed uit: met zon, maar met zomin mogelijk wind. Let op sluitingsdagen (vaak op zondag). En vergeet je handdoeken, je zonnebrand, shampoo en je picknick niet. En indien je een watercamera hebt, is deze welkom, maar mag niet meegenomen worden in de glijbanen.

Slide Splash is een absolute aanrader voor een dagje vol energiek plezier, sprankelende ogen, vreugde, gelach, onvergetelijke familie momenten. Mijn advies zou zijn om dit in het begin van de vakantie te doen, want je laat er echt alle je zorgen van thuis los.

Surfen

Na 3 dagen rondreizen en nog niet gesurft te hebben, begonnen zowel mijn board als mijn wetsuit zich af te vragen waarom ik ze had meegenomen. En ik gaf ze geen ongelijk. 3 dagen land-hoppen in Surf-mekka Algarve is een serieuze proefstelling voor mijn surf-enthousiasme.

Stante pede bracht ik hier verandering in. Onze eerste stop met goede golven werd het schattige dorpje Burgau.

Cutbacks op Burgau

Na een gezond ontbijt, even met de kinderen op het strand spelen zodat mijn vrouw haar surf-kriebels kwijt kon, was het eindelijk mijn beurt om in het water te liggen. Wat een vreugde. Ik had Burgau-bay voor mezelf.

Op de ene golf na de andere kon ik mijn cutbacks, die ik net geleerd had, gaan oefenen. Heerlijk. Nu kon mijn vakantie niet meer stuk. Burgau heeft als dorpje onmiddellijk ons hart gestolen.

Naast een prachtig uitzicht vanaf de parkeerplek aan het strand, kun je genieten van de beachbar die opengaat vanaf 10u. En de aanwezige publieke douches en wc’s zijn een cadeautje voor wanneer je in een busje rondreist.

De supermarkt is prima voor dagelijkse inkopen, en ze serveren er best een goed bakje koffie. Christian, eigenaar van het Restaurant Matias, op loopafstand van de bus, serveert op een uiterst vriendelijke manier authentieke Portugese gerechten.

matias burgau

Vooral zijn lekkere gegrilde tonijnsteak voor slechts 12€ zou ik niet links laten liggen.

De kinderen genoten net als ons volledig van Minty Rio. Liam hielp elke avond mee om de hun bedden op te maken, en elke ochtend was hij even enthousiast om alles op te ruimen.

Leven in een busje, is tevens leven met de zon. Vroeg in bed en dan even kort een boekje lezen, maar met de eerste zonnestralen, ben je dan ook wakker. In de herfstvakantie vertaalde zich dit door om 20u30 in bed te liggen, en wakker rond 07u00. Een volle nachtrust. Af en toe een zonsopgang meepikken is niet enkel voor jezelf leuk, maar tevens een ervaring voor de kinderen.

Onze volgende kampeerstop was slechts op 5 minuten rijden van Burgau bij Cabanas Restaurant (open van 10u tot 23u). Een gezellige beach bar, met live-muziek, ligbedden & beanbags.

Minty Rio werd op de parking van het restaurant neergezet, wat niet veel voorstelt overigens ten opzichte van de andere klifuitzichten. Maar de sfeer bij deze strandtent is uitermate geschikt om even te lunchen en chillen.

De goede golven brachten ons die avond vele lokale surfers en een gezellige sfeer. Locals doken als waaghalzen de shore break in. Overmoedig moest ik dit ook uitproberen. Maar na 60 minuten dobberen en bij mijn 3e poging met mijn billen op een paar stenen te belandden, begreep ik dat dit boven mijn eigen surf-niveau was. Omkleden, spelletje met de kinderen en genieten van een cocktail was meer aan mij besteed.

In de ochtend ook kwamen de locals even surfen voordat ze naar het werk moesten. Mooi om ze in actie te zien genietend van een ontbijt en een vers kopje koffie.

Zavial

Aan Praia do Zavial had ik goede herinneringen van een surftrip in januari 2017 met 2 vrienden.

zavial januari

Een uitvergrote foto (zie boven) pronkt aan onze eetkamermuur. Dus deze plek moest ik delen met de familie. Surf voor ons zat er niet in. Te gevaarlijke stromingen. Maar tot groot plezier van de kinderen was er tussen de parking en de aan de Atlantische oceaan gelegen surfspot een natuurlijk meer ontstaan van zoetwater.

zavial poedel

Niet dieper dan volwassenen kniehoogte. Een uitstekend natuurlijk zwembad voor de kinderen om in te ravotten. Al snel lagen de 2 surfboards in het water en werd er enthousiast gepeddeld en opgestaan. Dit levert unieke momenten en foto’s op van toekomstige surf kampioenen.

In de herfst is het restaurant Zavial wel open met elke dag vers gevangen vis op het menu. Wij hadden al middag gegeten bij Cabanas, en zouden naar Praia da Mareta voor relaxte surf gaan.

Dit bleek een slechte keuze.

Slapen bij Mareta is niet echt gezellig. De restaurants zijn er duurder en niet echt lekker te noemen. We adviseren om echt een nacht te kamperen bij Zavial, en volop te genieten van het strand, de natuurlijke zwemvijver en van de uitstekende keuken van Zavial restaurant.

Iets verderop bij Praia da Ingrina, heb je een mooie linkse surf en het gezellig Restaurante do Sebastiao met zicht op de golven. Heerlijk vertoeven en tevens een prima plek om te overnachten.

Wel gezellig in Sagres is de Espressobar. Goed om je dag te beginnen met een vers kopje koffie, en ontbijt. Perfect moment om tevens de elektronica op te laden.

Dolfijnen

In Sagres zijn er verschillende bedrijven bij wie je een onvergetelijke dolfijnen safari in open oceaan kunt boeken. Wij kozen na het lezen van vele positieve reviews op TripAdvisor voor Marilomitado.

dolfijnen algarve

Wat een GEWELDIGE ervaring! Enkel alleen al het vliegen over de golven in een RIB (Rigid Inflatable Boat) stimuleerde bij beide kinderen een adrenaline boost waarvan lachende en gierende kinderstemmetjes luidkeels alsmaar “Sneller! Sneller! ” riepen.

Na de “never-ending” achtbaan plezier werden we miraculeus omringd door een 80-tal dolfijnen. De eerste soort kwam zo dicht bij de boot dat je ze wel kon aanraken.

dolphins algarve

Ze spelen graag met de bubbels die de boot creëert. De tweede soort dolfijnen die we iets verder zagen, bleven op ongeveer een 10 meter afstand maar sprongen vrolijk het water uit, om met een splash weer te verdwijnen in hun natuurlijk habitat.

Dolfijnen In de Algarve

Wat een cadeautje dat we dit mochten meemaken.

Na zoveel emoties moesten we even bijkomen.

Beliche

De door surfers bekende Praia do Tonel bood die dag te hoge close-out golven. Maar op amper 5 minuten noordelijker, ligt Praia do Beliche.

Beliche

Een gezellig strand die je via een steile trap kunt bereiken. De vele treden aflopend, wordt je reukorgaan geprikkeld met de heerlijke geur van gegrilde sardientjes en kippenpootjes. Het water loopt je automatisch in de mond.

Beliche is een mooi strand, met kleine grotten, weinig wind en een zachte beach break. Ideaal om even relax te surfen.

grotten en strand beliche

Enig nadeel is dat je omringd wordt door surflessen waarvan geen een de voorrangsregels (nog) navolgt. Geef dus ruimte, en vergeet niet dat we ook ooit zo begonnen zijn. ;)

Praia do Amado

30 minuten noordelijk, bereik je via de N268 omringd zowel links als rechts door pinus pinea (beter bekend in Nederland als parasoldennen), Praia do Amado.

Er wacht je een grote parking met vele campers, een breed strand, een kleine bar en toiletten die open zijn tot 19u00 (bar gaat na zonsondergang dicht en ik vermoed dat de toiletten door hen worden beheerd).

Mooie plek om een zonsondergang mee te pikken.

praia do Amado

Maar vooral de route die Amado met ontstaan verbindt Praia do Bordeira is een aanrader. Alleen maar gaten, zand & stenen, maar onze Minty Rio kon makkelijk de Estrada da Praia aan. Een stukje ruwe kust en mooie uitzichtpunten om niet te missen.

Bordeira en Carrapateira

Bordeira is een zeer breed en lang strand waar de golven prachtig binnenrollen.

golven carrapateira

Voor minder ervaren surfers is het uitzichtpunt een mooie plek om dicht bij de golven te komen en te genieten van de prestaties van de surfers.

carrapateira surfen

Slapen met je camper kan je iets verder weg van het uitzichtpunt.

Rij je liever via de gewone weg van Bordeira naar Amado terug, dan kom je via Carrapateira. Neem de tijd om te lunchen bij de Microbar. Ze serveren originele en lekkere burgers creaties, vers gemaakte jus en smoothies, alsook overheerlijk salades.

barretje carrapateira

Microbar werd al snel een vaste eettent voor ons.

De komende dagen hebben we veel gespendeerd in Amado. Persoonlijk vinden we de west kust mooier dan de zuidkust daar je vertoeft in de Parque natural do Sudouste Alentejano e Costa Vicentina, één van de 13 officiële natuurparken die Portugal rijk is met een landoppervlakte van meer dan 74 000 hectare.

Wijzelf zijn niet hoger gegaan dan Bordeira. Maar onze volgende campervan trip zal van Lissabon naar Faro zijn. Busje tevens te verhuren via Siësta Campers. Het schijnt een prachtige route te zijn.

Amado, net als vele andere wild kampeerplaatsen in Algarve biedt het voordeel dat je bij zonsopgang, na een snel ontbijt je wetsuit aantrekt en met je board onder je arm de golven inloopt. De laatste dag heb ik hier gretig gebruik van gemaakt in de ochtend. Na de lunch nog even met de kinderen het water in, en onze terugreis richting Faro was begonnen.

Vergeet je TomTom

In 2018 gebruiken we te vaak de GPS-systemen om van A naar B te gaan. Dit gaat sneller en biedt zekerheid. Echter, rij je vaak dezelfde wegen. Om die redenen, verwaarloosden we het advies van onze TomTom en sloegen wij regelmatig een zijroute in om zich te verliezen in de natuur van Algarve. Je komt dan kleine schattige dorpje stegen, meestal zonder toeristen maar met alle charmes van het Portugese leven.

Na intens genoten te hebben van de natuur en aangestoken te zijn door de vrijheid die Minty Rio ons bracht, zijn we via omwegen en met enige tegenzin onze terugreis aangegaan via de N125 richting luchthaven.

De laatste nacht

In gedachte houdend dat we de volgende ochtend om 11u00 afgesproken hadden en het busje netjes (zowel binnen als buiten schoongemaakt) weer moesten inleveren, wilden we niet te ver van Faro slapen.

We hebben even op Praia Da Luz gekeken, maar het was niet (meer) mogelijk om met Minty Rio wild te blijven slapen. Al is wildkamperen is gedoogd in Portugal, blijkbaar is het in en rondom steden onmogelijk. Een camping was na alle vrijheid logischerwijze uit den boze. En zeker voor onze laatste avond.

Gelukkig kregen we de gouden tip van een Nederlandse local, dat wildkamperen bij Loulé Velho beach een absolute aanrader is. Zicht op zee, voeten in het zand, onder onze geliefde parasoldennen, en slechts 30 minuten van de luchthaven.

Et voila:

wild kamperen algarve met camper

Iets ten westen op het strand zelf hebben we genoten van de ondergaande zon, en een heerlijk avondmaal bij www.bjsoceanside.com.

Al nemen we volgende keer een wegwerp BBQ en eigen eten bij de campervan, net als andere locals die we tegenkwamen op het strand.

Loulé is echt een idyllische laatste verblijfplaats voor een geslaagde vakantie.

Onderstaande foto zal dan ook de huidige Praia do Zavial foto in de eetkamer gaan vervangen voor onze dagelijkse portie dagdromen…

Playlist

Enkele veel beluisterde muziek tijdens onze road trip:

 • Les Excuses – Mathieu & Guillaume
 • In de kamer van Charlotte – Mathieu & Guillaume
 • Vivre dans la Lumière – Mathieu & Guillaume
 • The boy who wouldn’t hoe corn – van de film: The Broken Circle Breakdown
 • Follow the sun – Xavier Rudd
 • Welcome to the light – Sean Koch
 • Lift you up – Sean Koch (eigenlijk alle liedjes van Sean Koch)
 • Dance all day – Jack and the Weatherman
 • Till the sun comes up – Jack and the Weatherman
 • This Girl – Kungs vs Cookin’ on 3 burners

13 praktische tips

 1. ‘s Avonds kun je makkelijk je surfboard onder je busje stallen. Althans, dat deden we met onze NSP 7.10. Mijn Firewire 5.10 had zijn vaste nachtstek bij het stuur van de bus. Overigens paste onze 7.10 NSP-surfboard maar net in de bus (overdag).
 2. ‘s Ochtend zijn de kinderen waarschijnlijk eerder wakker dan jezelf. Neem dus speelgoed of boeken mee zodat je zelf iets langer kunt slapen.
 3. Neem niet veel kleren mee. Advies is om zeker geen grote reiskoffers mee te nemen. Hou vliegtuig cabine grootte als maximum maat aan. Wel handig om bv in een reis trolley spullen op te ruimen Tevens opvouwbare tassen zijn erg handig.
 4. Onze surfplanken pasten net in Minty Rio. In andere busjes kan zou dit wel eens anders kunnen zijn. Informeer je goed indien je een eigen boards meeneemt.
 5. Met een duo boardbag betaal je slechts 1x voor het meenemen van 2 surfplanken. Gooi er je wetsuits, handdoeken en andere zware kleren in. Dit bespaart gewicht en plaats in de bagage.
 6. Boardbags en surfplank bescherming kun je kosteloos achterlaten bij Siesta Campers. Vergeet echter niet te bellen 1 dag voor het inleveren van je bus dat ze deze ook meenemen.
 7. Kleerhangers voor het drogen van je wetsuits is zeer handig, maar geen must. Past ook in je boardbag.
 8. Wij hebben de hele week geluk gehad met 25 à 30 graden overdag. Maar eind oktober wordt het al snel fris eens de zon weg is. Vergeet niet warme truien mee te nemen.
 9. Schoonmaken van de camper kan bij de tankstation bij Faro luchthaven. Echter is het hier vaak druk, en doen de stofzuigers het niet goed. Vind je eerder een carwash, doen!
 10. Neem drinkflessen mee, en koop lokaal 5 of 7 liter waterflessen voor het bijvullen. Doe niet zoals veel toeristen, en respecteer de natuur! Er staan genoeg vuilbakken overal.
 11. Zou je net als ons het campervirus hebben gekregen, en ben je nieuwsgierig naar het kopen van oude VW campervan, dan is een goeie site: http://www.danburymotorcaravans.com
 12. Leuke herinnering aan je vakantie: maak een kwartet met je eigen foto’s op www.kwartetcadeau.nl
 13. Indeling van de camper: Overdag werden de kussens opgeruimd in mijn trolley, en kleren in de tassen. Voor lakens heb je plek in de camper zelf.

Direct naar de website van Siesta Campers.

Foto’s zijn genomen door OdC, en het gebruik van deze foto’s voor commerciële doeleinden is niet toegestaan zonder toestemming van OdC. Bij interesse kan er contact opgenomen worden via Boardshortz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.