In de eerste week van September werd er gestreden om de begeerde wereldtitel golfsurfen in Miyazaki, Japan. Met een kans om te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 en een recordaantal van 55 landen die deelnamen aan de World Surfing Games (ook wel het WK golfsurfen) was deze editie een mijlpaal in de geschiedenis van het golfsurfen.

NED_TEAM_JIMENEZ
Foto door: ISA / Pablo Jimenez

Dominga Valdes: “Met het Nederlandse team zijn we afgereisd naar Miyazaki, Japan om mee te doen aan de World Surfing Games. De WSG is een speciaal evenement. Het heeft iets heel bijzonders om hieraan mee te mogen doen. Niet alleen het vertegenwoordigen van jouw land, wat een hele eer is, maar ook het samenkomen van allemaal verschillende nationaliteiten en culturen die allemaal dezelfde passie hebben: surfen!”

Bij aankomst in Miyazaki waren de golven weinig soeps en zagen de voorspellingen er ook nog niet goed uit maar hoe verder de week vorderde hoe beter de voorspellingen werden. Zelfs zo goed dat op het moment dat de Nederlandse dames hun skills mochten laten zien was het, zoals ze in de live webcast zeiden, “HUGE”. Met golven hoger dan twee meter gingen de dames vol moed het water in. De eerste heats werden gesurft tegen de huidige wereldtop en alle drie de dames gingen onder gejuich van het team door naar volgende rondes. Na een aantal rondes was Eveline Hooft een duidelijke uitschieter in het team en eindigde haar debuut op het WK golfsurfen op een 13e plek!

Eveline Hooft: “In het hoofdschema kwalificeerde ik me bij de laatste 16 dames en waren al meerdere Europese favorieten uitgeschakeld of naar de herkansing.

Met nog 4 Europese surfers in de race moest ik mijn volgende heat surfen tegen onder andere de huidige nummer 1 en 6 van de wereld (Carissa Moore en Courtney Conlogue) en kwam ik heel dichtbij de volgende ronde maar helaas net niet.

Een 13e plaats op het WK voor mij! Was ik dan hierbij gekwalificeerd voor de Olympische spelen? Eerste van Europa!? Nee, Israël hoort bij Europa in het Olympisch commitee. Anat Lelior plaatste zich hierdoor direct voor de Spelen. Ik ben met dit resultaat wel eerste Europese reserve in het geval dat Anat uitvalt.”

Na de mooie prestatie van de dames was het tijd voor de mannen en tijdens de heatdraw werd het bekend dat de mannen alle drie tegen de beste Franse surfers moesten surfen in hun eerste heat. Een hele opgave en daarom extra mooi toen ze alle drie door gingen naar de tweede ronde.

Elke heat vanaf toen werd exponentieel moeilijker met als voorbeeld Kaspar Hamminga die tegen elf keer wereldkampioen Kelly Slater moest surfen. Ondanks de minimale golven leken de mannen in hun element te zijn. Kaspar kwam het verste in het kampioenschap met een heat in de vierde ronde.

Kaspar Hamminga: “Ik ben tevreden over mijn resultaat. Zoals wel vaker, had ik het gevoel dat er nog wel iets meer in zat maar een 55ste plek op een toernooi met ongeveer 130 sterke deelnemers is in mijn ogen positief. Ik kan niet wachten om het op de editie van 2020 nog beter te doen!”

Het feit dat er bijna een Nederlandse surfer gekwalificeerd was voor de Olympische Spelen is iets wat we zelf niet verwacht hadden. Dit laat aan ons zien dat het wel degelijk mogelijk is om dichtbij de wereldtop te komen als we hard werken en zorgen dat de surfers kansen krijgen om te laten zien wat ze kunnen.

Pepijn Tigges: “Vaak krijg ik het gevoel alsof we als sport weggecijferd worden omdat er nog geen wereld resultaten behaalt zijn op internationaal niveau. Ik heb het gevoel dat dit in de komende jaren heel rap gaat veranderen en dat we als sport serieus moeten nadenken over hoe we naar de wereldtop gaan komen. Samen staan we sterk!”

Nog nooit is er zoveel aandacht geweest vanuit de Nederlandse surfscene voor een internationaal evenement waar aan het Nederlands team mee deed. De surfers keken allemaal op over het feit dat er zoveel support kwam vanuit Nederland en willen iedereen bedanken voor de geweldige steun en eindeloze berichtjes.

Mirna Boelsma kijkt positief terug op de World Surfing Games: “We zijn een hecht team, waarbinnen een goede sfeer heerst. Als team sta je er voor elkaar om aan te moedigen en te steunen. Het niveau was hoog! Allemaal hebben we tegen de wereldtoppers moeten surfen. Uiteindelijk zijn we op een 22ste plek geëindigd in de landelijke ranking als team, een resultaat waarmee we tevreden kunnen zijn gezien het hoge niveau en het aantal landen dat deelnam. Naast de wedstrijd hebben we genoten van het tropische Japan. Het heerlijke eten, de mooie golven en de natuur.”

Een terugblik:

Tot de volgende World Surfing Games in April 2020.

Vorig artikelHoe doe je de perfecte pop up?
Volgend artikelGalicië: Surfen in een nature powerhouse
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.