In verband met studeren ben ik vorig jaar naar Breda verhuist. Hierdoor kon ik niet meer de auto van mijn ouders lenen, en is het surfen afgelopen jaar een beetje naar de achtergrond verschoven.

Om dit gat te vullen, ben ik gaan skateboarden. En damn, wat is de skatescene open en gezellig.

Iedereen moedigt elkaar aan, helpt elkaar met nieuwe toffe shit, deelt toffe spots met elkaar, drinkt gezellig biertjes met elkaar, maakt beginners wegwijs in het park, en wijst elkaar vriendelijk op fouten en begrijpt dat beginners nog eens moeite hebben met andermans lijn herkennen.

Nu ben ik op vakantie in Portugal, en natuurlijk had ik mijn surfboardje ingepakt. Na een aantal dagen terug in het water zijn geweest realiseer ik mij hoe toxic de surfscene eigenlijk is vergeleken met de skatescene.

MIJN golf. MIJN secret spot. MIJN homespot. MIJN voorrang.

Beginner op een softtop die nog niet zo goed kan kijken of er iemand anders voorrang heeft? SPLASH, water on het gezicht.

Iemand peddelt voor een golf, en een betere surfer ziet dat het toch wel een mooie golf is? Snel om die andere surfer heen peddelen om toch voorrang te krijgen.

Heel veel golfen pakken en zien dat een beginner naast je struggled om eens een keertje voorrang te krijgen? Fuck it, ik gun hem niks. Meer golfen voor MIJ.

And the list goes on…

Waar komt die ikke ikke ikke cultuur vandaan? Is surfen te groot voor empathie?

Hoe kan het dat de skatescene wel meer een “wij” cultuur heeft, terwijl skaters oorspronkelijk uit surfers voortkomen?

Anyways, ik sip lekker verder van mijn superbock’je.

superbock

Zonnige groetjes vanuit Portugal!

Door Jasper van Loo

Wil je ook een stuk publiceren op Boardshortz.nl? Laat het ons weten.