Reddingsvesten (of zwemvesten) zijn ontworpen om te voorkomen dat je verdrinkt in het water. Dus op zich al een een goede reden om er altijd een te dragen op het water.

Toch kiezen veel mensen ervoor kiezen om het zwemvest niet te dragen. Waarom moet je het zwemvest wel dragen?

Vroeger warem reddingsvesten enorme dingen. Tegenwoordig zijn de ontwerpen comfortabeler geworden. Het idee daarachter is, dat als ze comfortabeler zijn, de mensen ze zullen dragen en als ze ze dragen minder levens zullen verliezen. Minder zullen verdrinken.

Want verdrinking is een bedrieglijk stille gebeurtenis. Lees het artikel hierover maar eens.

10 Redenen om het zwemvest te dragen.

1. Het zwemvest redt levens

Elk jaar verzamelt de Amerikaanse kustwacht de gemelde ongevallen met pleziervaartuigen. Deze statistieken zijn afkomstig uit de vijftig staten van de VS, vijf Amerikaanse gebieden en het District Columbia. De meest voorkomende doodsoorzaak op en bij het water:

  • 459 Verdrinking (71 van die mensen hadden een reddingsvest aan).
  • 103 Trauma (35 van die mensen hadden een reddingsvest aan)
  • 29 Hartstilstand (10 van die mensen hadden een reddingsvest aan)
  • 11 Onderkoeling (5 van die mensen hadden een reddingsvest aan)
  • 2 Koolmonoxidevergiftiging (0 van die mensen hadden een reddingsvest aan)

2. Het weer maakt niet uit

Je zou kunnen denken dat op een mooie dag buiten er geen vuiltje aan de lucht is. Het weer is echter niet de grootste oorzaak van ongelukken op het water. De top 5 factoren zijn die van hierboven.

Wat cijfers:

  • Onoplettendheid was de oorzaak van 581 ongevallen.
  • Onervarenheid van de bestuurder was de oorzaak van 417 ongevallen.
  • Machinebreuk was de oorzaak van 346 ongevallen.

3. “Ik kan uitstekend zwemmen” is een veelgebruikt excuus

Het overschatten van het zwemvermogen is een belangrijke factor bij de keuze om zonder zwemvest te gaan. De realiteit is echter, dat hoe goed je ook kunt zwemmen, wanneer je geconfronteerd wordt met angst, je geest anders kan reageren dan je denkt. Hierdoor heb je minder vermogen om goed te zwemmen. Studies hebben aangetoond dat 2/3 van de verdrinkingen mensen waren die als goede zwemmers werden beschouwd, maar die niets droegen om ze in het water te beschermen.

4. Zwemvesten houden je warm

Veel zwemvesten die vandaag de dag zijn ontworpen om uw lichaamstemperatuur warm te houden terwijl u in het water bent.

Dit ondervonden we zelf toen we in de winter door de Fjorden van Noorwegen aan het varen waren. Super blij met de extra warmte via het zwemvest.

Fjordsafari
Fjordsafari

5. Reddingsvesten zijn niet alleen voor kinderen

Ongeveer een op de vijf mensen die sterven door verdrinking zijn kinderen van 14 jaar en jonger. De andere 80% zijn dus ouder. Hoe oud je ook bent, je bent nooit te oud om er een te dragen.

6. Drinken & varen. Niet doen.

Dit lijkt een no-brainer, maar toch zijn er mensen die buiten in de boot, op het strand, zelf op een SUP, onder de hete zon zitten alcohol drinken. Deze mix richt grote schade aan. Veel werknemers van de reddingsbrigade moeten mensen redden die duidelijk heb gedronken. Niet dat een zwemvest hierbij helpt overigens. Sla de alcohol over en geniet wat het water.

7. Ze kunnen je op de juiste manier omdraaien

Laten we zeggen dat je bewusteloos raakt en je gezicht in het water ligt. Dat zou natuurlijk ernstig zijn, maar er zijn vesten gemaakt, die je in het water naar een face-up positie draaien. Ook voor kinderen.

8. Wees een voorbeeld voor anderen

Mensen maken graag deel uit van een  groep en als meer mensen hun reddingsvesten dragen, zal het leven veiliger zijn. Wees de persoon die de veilige trend in uw omgeving  start.

9. Ongelukken gebeuren dicht bij land

Het maakt niet uit of je op het strand, surfboard of boot zit. Of bij een zwemvijver of zwembad. In elk water doen zich ongelukken voor. Het is beter om op alles voorbereid te zijn als je in de buurt van het water bent.

10. Zorg ervoor dat het zwemvest past

Het is uiterst belangrijk dat u een goed passend exemplaar kiest. Zorg dat het zwemvest goed aansluit.

Tip om een zwemvest te kopen

Bij Nautic Gear hebben ze zwemvesten voor zowel volwassenen als kinderen. Bekijk welk watersport zwemvest voor jou geschikt is.

Vorig artikelOlympische kansen in Japan voor Nederlands surfteam
Volgend artikelSurfen te groot voor empathie? #opinie
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.