Russische beer en transportkou

Op blogs zoals Alpenweer en Wintersportweerman lees ik al ruim twee weken over aangekondigde vorst. In eerste instantie allemaal nog in de ‘meteofictie’ (te ver weg om betrouwbaar te voorspellen). Maar in de loop van de tijd meer en meer concreet. En tot nu toe komen de aankondigingen uit: dit blog schrijf ik op zondagmiddag 25 februari met buiten een heldere zon, gure oostenwind kracht 4 en temperatuur 0 graden dichtbij de kust.

Sinds afgelopen week staan ook de weerkundigen bij RTL Nieuws en het 8 uur journaal te praten over de Russische beer en transportkou.

Die gaan ons al dan niet helpen op het mooiste wat de Hollandse winter te bieden heeft: schaatsen op natuurijs.

Langdurige vrieskou uit Rusland – Siberië noemen we ook wel Russische beer. Raymond Klaassen legt op Weerplaza begrijpelijk uit hoe ‘de beer’ op transport gaat en er voor zorgt dat wij plaatjes kunnen schieten zoals hieronder.

schaatsen nederland

Schaats voorpret

Inmiddels is de kou langzaamaan sloten en meren aan het bevriezen. En dan begint er allerlei voorpret te ontstaan over schaatsen op natuurijs. Op Facebook gaan de eerste aankondigingen rond van uiteraard de Elfstedentocht, maar ook het NK Grachtenschaatsen waarvan de laatste editie in 2012 plaatsvond.

Ik zit echt te smullen als bekend wordt dat Friesland een vaarverbod afkondigt zodat het ijs kan aangroeien. Waternet sluit bij het eerste laagje ijs en voorspelling van nachtvorst een aantal grachten af voor vaarverkeer, aldus het Parool. En de waterschappen zetten de gemalen stil en sluiten de sluizen.

Ons waterrijke land verandert hopelijk in een openbare ijsbaan, waarbij groot en klein krabbelend, prikkend, glijdend en klunend van de ene naar de andere koek en zopie
gaat.

Vooralsnog zien we vooral dit in het westelijk kustgebied:

natuurijs

We houden het vanaf nu dagelijks in de gaten.