“Surfers voelen een connectie met de natuur, maar dat leidt niet tot een duurzame levensstijl”

…vertelt Belinda Wheaton in een gesprek met een journalist van de Trouw.

In deze krant van 27 april staat een artikel naar aanleiding van een aantal onderzoeken over het gedrag van surfers en de impact die surfers hebben op het milieu.

‘Alles aan een surfboard is slecht voor het milieu’

Vertelt Ricardo Barcelos, die ook werd geinterviewd.

In Brazilië worden elk jaar zo’n 50.000 surfboards geproduceerd. Tussen de 50 en 70 procent van het materiaal dat daarvoor nodig is, komt niet terecht in een surfplank, maar op de vuilstort.

En is uitgerekend dat een recreatieve surfer gaat volgens de onderzoekers verantwoordelijk is voor een uitstoot van zo’n 0,8 ton CO2 – vergelijkbaar met de uitstoot van een retourvlucht van Amsterdam naar Milaan.

Sinds 2005 zijn er wel verduurzamingsprojecten op gang gekomen. Waaronder het Ecoboard-keurmerk. Planken met dat label zijn voor ten minste 25 procent gemaakt van gerecycled materiaal.

Veel surfers denken een duurzame levensstijl aan te hangen, maar in werkelijkheid staan ze geen moment stil bij de gevolgen van hun gedrag, zo is in het artikel te lezen.

“Het probleem is dat industrie, surfers en overheden zich allemaal niet bewust zijn van de milieu-impact”,

Wat vindtjij? Laat het hieronder weten in een comment.

En check ook: Hoe word je een eco vriendelijke surfer?

 

 

Vorig artikelAtlantic Overdrive
Volgend artikelPel Me door Martine Geijsels
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.