Surfen en mediteren hebben veel met elkaar gemeen, lees hier waarom:

“Het is súper clean in Wijk!” lees ik op WhatsApp rond een uur of 8 ‘s morgens. Ik zou eigenlijk niet surfen vandaag, maar check toch de webcam: het was niet gelogen, holy moly! Het kan voor mij niet clean genoeg zijn: als het te rommelig is, kom ik als beginner vaak nog niet achter de break. Ik app mijn surfbuddy Roosje en we twijfelen even, want Wijk is toch een uur rijden. “We gaan gewoon!” zeg ik. En dat bleek het beste idee. Ik denk dat ik hier één van mijn mooiste sessies tot nu toe heb gehad. De zon scheen en het was herfstig fris. De golven waren idyllisch. Roosje en ik konden ons geluk niet op.

“Op een goede surfsessie kan ik dágen teren” zegt Roosje. En dat is dus echt zo. Het is alsof je in dat water alle shit van je afgooit (of spoelt). Simpelweg omdat je in het water even nergens anders mee bezig kan zijn. En daarmee lijkt surfen verdomd veel op mediteren.

Surfen is perfect als je veel in je hoofd zit

Bij iedere mindfulness cursus leer je los te laten door in het nu te zijn. Tijdens surfen doe je dat als vanzelf. Je kúnt niet anders. Je bent bezig met de plek waarop je ligt, de golven die op je af komen, de andere surfers die om je heen liggen, welke golf je gaat pakken. De waan van alle dag ben je kwijt, zodra je je leash om doet en het water in loopt. Het is dan ook niet voor niks dat surfen ook wordt ingezet als therapie.

Surfen is een perfecte manier om uit je hoofd te komen. Alle dingen waar jij je op dat moment druk over maakte, doen er gewoon voor 1,5 a 2 uur even niet meer toe. En laten we wel wezen, in deze tijd waarin we aan huis gebonden zijn en er veel onzeker is, hebben we nogal wat om ons druk over te maken. Als je in het water teveel nadenkt, merk je dat meteen. Als ik té gefocust ben op welke golf ik moet gaan pakken of waar ik lig, dan gebeurt er weinig. Mijn surfbuddies riepen deze zomer elke keer: “GO ROEEEET, gewoon gaan!” en om mezelf uit het nadenken te sleuren doe ik dat in het water zelf nu ook. En dan gaat het veel lekkerder!

Als je surft, accepteer je wat er is op dat moment

Als je mediteert, dan leer je op je ademhaling focussen en je niet mee te laten slepen in je gedachtes. Als je surft, leer je met de condities om te gaan die er op dat moment zijn. We snappen allemaal dat het geen zin heeft om kwaad te zijn op het water of de wind. Je accepteert wat er is en doet het ermee. Ik kan als beginner nogal eens gefrustreerd raken over dat het te heftig voor me is. Dat heeft totaal geen zin, ik kan me veel beter focussen op wat ik wél kan. Een beetje mijn pop-up oefenen in de whitewash dan maar. Ik lig er in ieder geval in! En dan bedenk ik me ook: niemand vertelt me dat ik nu moet surfen. Ik doe dit omdat ik dit leuk vind! En dan moet ik lachen om hoe serieus ik mezelf soms neem.

Kortom, surfen haalt je uit je hoofd en werkt daarom meditatief. Het helpt je stress te ontladen en je in het nu te brengen. Als je goed oplet, kun je veel mindset tricks halen uit het surfen, die je op veel meer vlakken van je leven kunt toepassen. Dat het geen zin heeft om gefrustreerd te zijn over omstandigheden waar je niks aan kunt veranderen bijvoorbeeld. En soms gewoon een beetje om jezelf lachen ?.

Vorig artikelDawn Patrol App Commercial
Volgend artikelVijf stellingen. Wat vindt jij? | Surftips Podcast #36
Sinds Ruth het surfen ontdekt heeft, is ze niet meer uit het water weg te slaan. Aan enthousiasme ontbreekt het haar nooit, zelfs met de kleinste rimpel is ze in zee te vinden. Want als beginnend surfster wil je zoveel mogelijk uren maken! Op flat days vind je haar in de natuur, schrijft ze een stukje en spaart ze voor haar eerste surftrip.