Plastic soep, zwerfvuil, CO2 uitstoot, allemaal zaken die onze natuur en ons ecosysteem bedreigen. Voor een goeie surf of een chill dagje op het strand zijn wij volledig afhankelijk van die natuur. Je kunt je eigen ecologische impact op 2 manieren beperken.

Ten eerste kun je minder verbruik nastreven.

Ten tweede kun je zorgen dat materiaal of energie opnieuw gebruikt kan worden.

Wij hebben vier gemakkelijke tips op een rij gezet die gericht zijn op minder verbruik.

1. Minder verpakkingsmateriaal

Het is verleidelijk om flesjes water, voorverpakte snacks en rauwkost in een koeltas mee tenemen. Dat levert aan alleen wel plastic afval op. Dit kun je reduceren door van tevoren je eten te bereiden en in een kom of afsluitbare verpakking mee te nemen. En water of ander drinken kan mee in bijvoorbeeld een Dopper. Daarmee steun je ook nog schoonwaterprojecten wereldwijd.

De wereld gebruikt elke minuut meer dan 1 miljoen plastic flessen, meestal voor drinkwater. Minder dan 9 procent van die flessen worden gerecycled.

2. Bewust inkopen

In de reguliere supermarkt is alles verpakt in plastic of karton. Bij Ekoplaza zijn vele honderden producten die plasticvrij verpakt zijn, want zij maken gebruik van innovatieve composteerbare biomaterialen. Kijk hier voor de dichtstbijzijnde vestiging. Uiteraard kun je ook met je boodschappentas naar de markt om je inkopen te doen.

3. Vervoer

Met de auto is wellicht handig, gezien de spullen die je mee wil nemen. Maar met de fiets, of de trein is de CO2 uitstoot stukken minder. En bovendien hoef je niet een eeuwigheid te zoeken naar een parkeerplek. Zandvoort en Scheveningen zijn sowieso uitstekend bereikbaar met OV.

4. Opruimen

Wellicht en open deur, maar je rommel opruimen is natuurlijk ook een manier om de natuur te ontlasten.


Glas in de glasbak, papier in de papierbak en je Dopper en hersluitbare verpakkingen thuis reinigen en de volgende keer weer meenemen. En als iedereen drie items opraapt die iemand anders per ongeluk achter heeft gelaten, liggen we nog jaren op een schoon strand en surfen we in zout water in plaats van in een plastic soep.