Omslagfoto Floris Veth

I made it: De hele winter door gesurft!

Waar ik het einde van afgelopen zomerseizoen nagelbijtend zag naderen wist ik nog niet dat ik als beginner de hele winter door zou surfen. Toch is het gebeurd! Ik heb het gewoon gered, want gisteren is de lente officieel begonnen. En om dat heugelijke feit te vieren deel ik hier een impressie van mijn eerste winter door surfen, zodat je weet wat je kan verwachten als je volgend jaar ook door wil pakken. Of als je het gewoon leuk vindt om mijn (hoewel niet heel kwalitatief hoogstaande) foto’s te zien.

Wat ik héél chill vind aan surfen, is dat je niet zoveel met je telefoon bezig bent. Ik ben dus ook (gelukkig) vaak vergeten foto’s te maken. De kiekjes die ik heb zijn een kleine selectie van de momentjes die ik vond om wel vast te leggen of die toevallig van me gemaakt zijn.

(lees verder onder de foto’s)

 

Ik begon aan de winter met het idee dat ik wel zou kijken hoe lang ik het nog volhield. Via via rolde ik een netwerk in waar meer mensen de hele winter doorgingen. Ik dacht eest dat surfen iets is dat je alleen in de zomer doet, boy was I wrong. Je buddies zijn belangrijk, helemaal als beginner en aan het begin van de winter schreef ik al hoe je surfbuddies vindt.

Ik ben het winterseizoen echt ingerold en kocht steeds een beetje meer gear. Het begon met 3mm schoentjes. Daarna moest ik toch echt mijn 3/2mm wetsuit inruilen en schafte ik een 4/3mm pak aan. Daarna kwamen de handschoentjes en werd ook mijn 4/3 pak te koud. Tot nu toe heb ik het volgehouden met een thermotop met cap onder mijn wetsuit en op de écht koude dagen heb ik zelfs nog een shortie van 2mm onder mijn wetsuit én thermotop aangetrokken. Ik kan je mijn tactiek niet aanraden trouwens, het is super veel gedoe. En twee wetsuits over elkaar aantrekken is ook niet grappig. Volgend winterseizoen zorg ik voor minimaal een 5/6 wetsuit met cap. Ik heb mijn oog nu op een pak van SRFACE. Mijn meest recente aankoop was toch maar schoentjes van 5mm want ik was de bevroren voetjes echt helemaal zat. Die kocht ik via Boardchicks, lekker duurzaam tweedehands.

Goed, ik kan het je echt aanraden om de winter door te surfen. Ik hou helemaal niet van binnen zitten, maar de herfst en winter ben je toch al gauw veel meer binnen. Dit jaar dus niet en ik vond het top. Ik zou niet meer anders willen.

Wil je meer lezen of luisteren over surfen in de winter en wat daarbij komt kijken? Lees het hier of luister naar deze podcast.

 

 

Vorig artikelWinterzwemmen
Volgend artikelJe surfboard gestolen? En nu? | Surftips Podcast #44
Sinds Ruth het surfen ontdekt heeft, is ze niet meer uit het water weg te slaan. Aan enthousiasme ontbreekt het haar nooit, zelfs met de kleinste rimpel is ze in zee te vinden. Want als beginnend surfster wil je zoveel mogelijk uren maken! Op flat days vind je haar in de natuur, schrijft ze een stukje en spaart ze voor haar eerste surftrip.