In het Marokkaanse surfdorp Imsouane ontvouwt zich een crisis voor de lokale bevolking. Diverse sloopacties, naar verluidt ter voorbereiding op de ontwikkeling van een mega-resort, heeft geleid tot wijdverspreide verontwaardiging en dringende oproepen tot actie. Zowel via Facebook als nieuwssites.

Imsouane zal dus een grote transformatie ondergaan volgens plannen van het Marokkaanse Ministerie van Toerisme.

Lees ook: de plannen voor Imsouane

Slechts 24 uur om te evacueren

imsouane sloop

Naar verluidt gesteund door de Marokkaanse overheid, begon het slopen van huizen en lokale ondernemers met maar weinig waarschuwing voor de bewoners, die slechts 24 uur kregen om te vertrekken.

Imsouane, bekend om zijn heerlijke golven om te surfen en levendige lokale cultuur, maakt nu dus de gedwongen evacuatie van tientallen gezinnen en de ontmanteling van talrijke surfbedrijven mee.

De lokale gemeenschap, die al jaren floreert door het toerisme en de unieke charme van de oude stad van Imsouane, staat nu voor de sloop van hun huizen en levensonderhoud. De sloop, die op 17 januari begon, richtte zich op gebouwen die door de overheid als ongelicenseerd werden beschouwd, inclusief degenen die al generaties lang deel uitmaken van het weefsel van de stad.

Lokale en internationale reacties

De plotselinge start van deze sloopacties heeft een golf van reacties veroorzaakt. Bewoners, sommigen die al meer dan drie generaties in hun huizen leven, moesten hun bezittingen direct vervoeren terwijl bulldozers delen van de stad platwalsden.

De lokale surfgemeenschap, inclusief lokale bekenden zoals Lahcen Aguerd en Hbekka Rais, hebben verdriet en woede geuit over het verlies van de authenticiteit en geschiedenis van hun stad.

Ook internationaal uiten diverse suf communities hun ongeloof op websites and sociale media. Je ziet hier onder andere videos van de sloop en de nasleep ervan, zoals deze:

 

Steun door Petities en Fondsenwerving

Als reactie op deze crisis is op 17 januari een online petitie gestart, die oproept tot het stoppen van de sloop. Deze petitie, gesteund door lokale bedrijven en bezorgde burgers, benadrukt het potentiële verlies van de karakteristieke charme van de stad en de levensonderhoud afhankelijk van de toeristische aantrekkingskracht.

Parallel hieraan is een GoFundMe-account opgezet om de getroffen bewoners te helpen met juridische hulp, wederopbouw en verhuiskosten. Dit initiatief weerspiegelt de vastberadenheid van een gemeenschap om te vechten voor hun huizen en erfgoed.

Check de GoFundMe-pagina.

Niet alleen Imsouane

De sloop in Imsouane is geen geïsoleerd incident langs de kust van Marokko. Vergelijkbare gebeurtenissen in nabijgelegen steden zoals Tifnit laten een ontwikkelingspatroon dat nieuwe constructies prioriteert boven bestaande gemeenschappen en ecosystemen. Het kapitalisme overheerst?

Vooral het gebrek aan transparantie en de plotselinge uitvoering van deze plannen roept vragen op over duurzame ontwikkeling en het behoud van lokale culturen.

Tifnit een paar weken geleden:

Sprankje hoop

De internationale verontwaardiging en lokale weerstand kunnen nog invloed hebben op het verloop van de gebeurtenissen, waardoor er een sprankje hoop is op het behoud van dit geliefde surfersparadijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.