Nog niet eerder was sprake van olympisch golfsurfen. Op de Olympische Spelen in Tokyo debuteert golfsurfen vandaag als olympische sport dit jaar. Kijk hier voor het complete overzicht van de wedstrijddagen van het golfsurfen.

Live kijken?

De vraag is natuurlijk: waar kun je live kijken? Het olympisch golfsurfen is live te kijken op Eurosport.

Nederlandse inbreng?

De Nederlandse inbreng is beperkt in Tsurigasaki Surfing Beach. Ramzi Boukhiam gaat  namens Marokko het Japanse water op, maar hij heeft een Nederlandse moeder. Niet dat dat veel invloed heeft gehad op zijn leven: hij groeide op in Agadir en verkaste na het overlijden van zijn vader met zijn moeder en jongere broer al als tiener naar het Franse Saint Jean de Luz, vlak onder surfparadijs Biarritz.

Aantrekkelijker

Golfsurfen is een discipline die prima past in het streven van het IOC om de Spelen via meer spektakel aantrekkelijker te maken voor een jonger publiek, lees: de jeugd. In Japan doen ze dat in Ichinomiya, zo’n 65 kilometer ten oosten van Tokio. Aan bruikbare golven geen gebrek daar, al zal dat wellicht niet dagelijks het geval zijn. Vandaar dat er acht data – 25 juli t/m 1 augustus – geprikt zijn, hoewel er slechts vier wedstrijddagen nodig zijn om de complete competitie af te werken.

Wedstrijdopzet

De competitie begint met voorrondes waarin de twintig mannen en twintig vrouwen die zich voor de Spelen geplaatst hebben, het in groepjes tegen elkaar moeten opnemen. In een tijdsbestek van doorgaans 30 minuten mag elke surfer maximaal 25 golven rijden, zoals dat heet. Op de golf laten ze hun trucs zien die door vijf juryleden beoordeeld worden op onder andere moeilijkheidsgraad, originaliteit en variatie, maar ook de snelheid speelt een rol.

De besten gaan door naar de volgende ronde. Bij de Spelen is de derde wedstrijddag gereserveerd voor de kwart- en halve finales en op de vierde worden de medailles verdeeld met de strijd om het brons en uiteraard de finale.

Kelly Slater

Opvallende afwezige in Ichinomiya is Kelly Slater, de elfvoudig wereldkampioen voor wie de Olympische Spelen de kers op de taart moest worden. De inmiddels 49-jarige surflegende slaagde er echter twee jaar geleden net niet in een van de twee Amerikaanse tickets te bemachtigen. Hij eindigde in de World Surf League (WSL) van 2019 net achter John John Florence, nota bene zijn voormalige buurman op Hawaï die hij van de nodige tips had voorzien.