Wist je dat gewone zonnebrand schadelijk is voor het milieu? De chemicaliën die in zonnebrand zitten, vernietigen plankton en zijn giftig voor vissen. Daarnaast sterft op verschillende plekken in de wereld het koraal af. Gelukkig ligt er tegenwoordig steeds meer duurzame zonnebrand in de schappen. Zo lig je toch met een lekkerder gevoel op je board in de golven.

Op weg naar een schonere zee

Goed insmeren is vanzelfsprekend heel belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Gelukkig komen er steeds meer crèmes op de markt die natuurlijke producten bevatten en géén kwaad kunnen. Een duurzame zonnebrand gebruiken is al een eerste stap naar een schonere zee.

Jaarlijks komt er meer dan 14.000 ton zonnebrand terecht in de oceanen. Naast niet afbreekbare stoffen zitten er ook microplastics in zonnebrand. En dat plastic een groot probleem is, is inmiddels wel bekend. De andere boosdoeners zijn twee chemische stoffen die in zonnebrandcrème zitten: octinoxaat (ook wel octylmethoxycinnamaat genoemd) of oxybenzone (ook wel benzofenon-3 genoemd).

Natuurlijke en plasticvrije zonnebrand

Sun Safe

Dit is een natuurlijke zonnebrandcrème van Hollandse bodem, gemaakt door het Nederlandse merk The Ohm Collection. Van dit merk zijn natuurlijke verzorgingsproducten te koop die goed zijn voor mens én milieu. Sun Safe lotion bevat geen chemische ingrediënten zoals alcohol en parfum en laat geen witte waas achter. Ook de verpakking is te recyclen. Er is een Sun Safe zonnebrand met een sun protection factor 15 (SPF15) en een zonnebrand met een factor 30 (SPF30). Het is onder meer te koop bij de webshop www.solobiomooi.nl.

Lovea

Deze zonnebrand is waterbestendig en gecertificeerd door Ecocert. De crème blijft een beetje op de huid liggen en werkt daardoor als een onzichtbaar schild. Lovea bevat geen chemische middelen en is bovendien vegan. Behalve dat het biologisch is, is het vrij van de ‘verboden’ ingrediënten. Het is te koop bij de webshop en bijvoorbeeld bij Holland & Barrett.

“Bescherm jezelf en tegelijkertijd onze oceaan door duurzame zonnebrand te gebruiken”

SMPL

SMPL is een nog wat onbekender Nederlands merk dat 100 procent natuurlijke huidverzorging maakt. Maar waar ook geen schadelijke ingrediënten voor de zee in zitten. SMPL natuurlijke huidverzorging focust zich op producten die er echt toe doen en laat al het overbodige achterwege. Bovendien zijn alle dispensers, doosjes en zakjes zijn zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd.

Naïf

De huidverzorging van Naïf is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, bevat geen onzin en is geschikt voor ieder huidtype, en juist ook voor kleine kinderen. Zo bevatten Naïf producten geen minerale oliën, chemische conservering of harde chemicaliën. In plaats daarvan vormen natuurlijke ingrediënten als lijnzaadolie, avocado olie en lycosol (tomaat-extract) de basis binnen de lijn. Het doel om in 2021 zero waste te kunnen zijn willen ze bereiken door 100% gerecyclede verpakkingen en navulverpakkingen.  Ze ontwikkelen een duidelijk grondstoffenplan.

Lavera
Lavera is gecertificeerd met NaTrue, een internationaal keurmerk voor natuurlijke cosmetica met erg strikte richtlijnen. Dit betekent dat Lavera voldoet aan de hoogste normen voor natuurlijke en biologische producten en ingrediënten. Lavera’s producten zijn dus helemaal vrij van schadelijke stoffen. Leuk feitje: De producten wordt gemaakt in Hannover en bij de productie wordt gebruikt gemaakt van groene stroom!

Lush
Duurzaam en diervriendelijk produceren en verkopen van cosmetica-artikelen, waaronder zonnebrand, is kenmerkend voor Lush. Zij hebben een aantal soorten zonnebrand te koop: in poedervorm, een lotion en een sunblock. De Sesame Suntan Lotion ruikt erg naar sesam maar beschermt de huid goed. Bevat helaas nog wel enkele schadelijke stoffen.

Waar koop je ze?

Veel van dit soort merken vind je in winkels zoals De Tuinen, Ekoplaza, Gezondheidswinkel en overige natuurwinkels en supermarkten. Online vind je ze bijvoorbeeld bij www.solobiomooi.nl, www.lievernatuurlijk.nl en www.greenjump.nl.