Een paar cijfers

 • Je gebruikt circa 140 kilo plastic per jaar.
 • 6,4 miljoen ton belandt in de oceaan.
 • Een plastic zakje wordt gemiddeld voor 15 minuten gebruikt.
 • De afbreekbaarheid van ditzelfde plastic zakje wordt geschat op 500 tot 1.000 jaar.

Oeps…

(bron: Verenigde Naties)

Niet voor niets maakt National Geographic zicht hierover druk. En hadden zij eerder een actie: #STOPMETPLASTIC.

Boardshortz.nl werd gevraagd hieraan mee te doen. Natuurlijk deden we dat.

Hieronder lees je alternatieven voor plastic. Hoe kan je plastic vervangen in je dagelijkse leven?

12 simpele alternatieven voor plastic

Samen met National Geographic hebben we 12 simpele alternatieven op een rij gezet om (veel) minder plastic te gebruiken en je plastic footprint drastisch te verminderen. Per direct.

De plastic vervangers

 1. Iedereen heeft ze in huis. Wattenstaafjes. Wist je, dat dit zelfs één van de meest gevonden soorten afval is langs de kusten? En wist je, dat er ook kartonnen wattenstaafjes bestaan? En ze zijn gewoon bij de AH te koop.
 2. Gebruik je bubbelplastic om je surfboard in te pakken? Hebben wij ook gedaan. Maar vanaf nu gebruiken we karton. Karton beschermd je surfboard uitstekend op reis.
 3. Gebruik je plastic rietjes? Heb je er echt één nodig? Er zijn ook rietjes van glas, metaal en karton.
 4. Plastic tasjes. Al een tijd moet je er voor betalen bij de winkel. En zie je al veel meer hergebruik van plastic tassen. Nog beter: gebruik bijvoorbeeld een stoffen- of linnen tas. Sowieso ook handig om naar het strand mee te nemen.
 5. Alternatief voor de plastic beker. De koffiebeker bijvoorbeeld. Een doorn in het oog, omdat dit zo eenvoudig papieren bekers kunnen zijn. Zie bijvoorbeeld hoe de Jongens uit Schoorl dat doen in Camperduin in hun beachhouse. Heerlijke koffie in een papieren beker. Je eigen mok is natuurlijk nog beter.papieren koffiebekers
 6. Plastic flesjes. De oceaan ligt er vol mee. Gelukkig kennen we ondertussen allemaal de Dopper. Maar er zijn meer voorbeelden. Neem je eigen fles mee. Veel goedkoper. Veel beter. Voor iedereen.
 7. Plastic bestek? Terwijl je ook bijvoorbeeld houten bestek kunt gebruiken.
 8. Plastic Boterhammen zakjes. Gebruik in plaats van de standaard boterhammen zakjes herbruikbare en afwasbare boterhammen zakjes. Ze zien er nog tof uit ook.
 9. Ook voor huishoudfolie geldt het principe van de afwasbare boterhammen zakjes. Check bijvoorbeeld Lunchskins, geschikt als vervanger voor huishoud- en aluminiumfolie.
 10. Aansteker gebruiken? Gebruik liever lucifers.
 11. Een snijplank van plastic heb je vast wel. Maar waarom niet één van bamboe, zoals deze, of van duurzaam hout van de Ikea, gemaakt van de mangoboom.
 12. En wist je dat je in je leven gemiddeld 157 (plastic) tandenborstels gebruikt? Dat duurt járen om te verdwijnen. Poets je tanden met een tandenborstel van bamboe of hout. Dat scheelt 95% aan plastic. En je oude plastic tandenborstel kan je nog voor het schoonmaken van je fietsketting gebruiken.

Wat kan je daarnaast doen?

 • Sowieso; scheid je afval, zodat je plastic hergebruikt kan worden. Een mega tof initiatief zijn de Nev Houses. Strandhuisjes gebouwd van plastic.
 • Opruimen. Er is een simpele regel voor als je op het strand bent. Zie hieronder. Of doe af en toe mee met de Beach Clean Up. Sowieso, supergezellig. Maar vooral heel nuttig.

Doe je ook mee om het gebruik van plastic drastisch te reduceren? Ken je meer alternatieven voor plastic? Laat het hieronder in een reactie weten.

#stopmetplastic

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.