Onze ervaringen met de 8’0 sofftop van de Decathlon

Hoe kies je het juiste surfboard voor je? We hebben er een hele podcast aan besteed. Eén van de take outs was, dat je bij het begin een board met veel volume moet hebben. Je pakt dan makkelijk golven. Je kan sneller staan vanwege de stabilteit. En hierdoor surf je 10 keer meer dan op bijvoorbeeld een shortboard. En maak je snel progressie.

Een softtop is bij uitstek een surfboard met veel volume. Niet voor niets geven alle surfscholen altijd les op sofftops.

Wat is een softtop? (foamboard)

Een softtop is een zachter board. Een foam surfboard. Het foam lijkt een soort piepschuim aan de bovenkant. En er zit een glas wat hardere plastic laag aan de onderkant.

Softtop voor meer ervaren surfers. Is dat een goed idee?

Nu is het heel gebruikelijk om nadat je hebt leren surfen de overstap te maken naar een “hardboard” van bijvoorbeeld Epoxy. Bijvoorbeeld een Mini Malibu. Om na progressie weer een kleiner board te surfen. En uiteindelijk toch nog wel eens op een longboard te gaan surfen.

Maar een softtop is ook een heerlijk surfboard om op te surfen. Ook als je al een meer ervaren surfer bent. Het drijfvermogen en omdat het zacht is, pak je één heel makkelijk golven, zelfs de kleinste. En doordat je veel golven pakt en het board zacht is, wordt het surfen ook heel speels.

Je ziet de sofftops ook steeds meer in de line-up (en niet vanwege de surflessen). Of je nou bij Scheveningen of Wijk aan zee surft.  En dat heeft te maken met bovenstaande; het plezier dat je ermee hebt.

Decathlon surfboard

Zelf surften we afgelopen weken op de Olaian 8’0 van Decathlon. Heel eerlijk, tot voor kort dachten we niet dat we op een surfboard van Decathlon zouden surfen. Ze stonden er zeg maar niet echt om bekend om uberhaupt boards te maken. Maar zoals je hieronder zult ontdekken, ze hebben enorme stappen gezet. We hebben super veel plezier gehad. Decathlon heeft sowieso een hele serie softtops op de markt gezet.

Let op: dit specifieke board is niet meer beschikbaar bij Decathlon. Wel deze 8’0.

Een alternatief voor dit board zijn deze softtops waar we een review over maakten:

Olaian 8’0 features

Even een paar features van de Olaian 8’0 op een rij (van de Decathlon site). Dit is het meest verkochte board van Decathlon.

  • Het board heeft 75 liter
  • Het board is geshaped door Jeremy Smith (in Hendaye)
  • Het board is 235 cm lang
  • Het board is geschikt voor beginners tot 65 kg
  • Leash en vinnen worden erbij geleverd

En de features van de tester:

  • Man
  • 182 cm
  • 75 kg
olaian 8 decathlon foamboard
olaian 8 decathlon foamboard

Het surfen op het board

Een paar dingen die we gelijk kwijt moeten, want:

Je kan het prima surfen als je zwaarder bent dan 65kg. 75 kg kan sowieso uitstekend. Dit soort surfboards zijn altijd top voor beginners. Maar voor meer ervaren surfers is het ook ontzettend leuk. Het board is namelijk stabiel én laat zich toch vrij makkelijk draaien. En het board is niet heel zacht. Het is hard genoeg om je echt stabiel te voelen.

Voor grote golven (1,5 meter en meer) is wat ons betreft niet geschikt. Als je ervaren bent, kan je beter een ander board kiezen. Maar zijn de golven kleiner, zeker bij knie en heuphoog (kleiner dan 1 meter) dan ga je ontzettend veel plezier hebben met dit board.

Bovendien voelt het ontzettend veilig, doordat het wel een relatief zacht board is. Zelfs de vinnen zijn niet super hard. En dat is wel een lekker idee, wanneer het druk is in het water.

Ook voor kinderen

En zelf voor kinderen is dit board leuk. Ze kunnen er goed op leren surfen. En gezien de stabiliteit ook mee spelen, bijvoorbeeld eraf duiken, suppen.

Praktisch aandachtspunt

Waar je wel op moet letten is het vervoer. Het board past niet zo snel in een kleinere auto. En als je het board op het dak doet met spanbanden en dan kan het board op de punten waarop het aangetrokken wordt indeuken en dus beschadigen.

Sofftop kopen

Je kunt deze sofftop hier online bij Decathlon kopen. Nu voor slechts 130,- ipv 160,-.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.