Slangen die overal rondkruipen. Verlaten eilanden zonder vers drinkwater. Je moet er wat voor over hebben om de perfecte golf te kunnen surfen.  “Toeristisch” Bali, de apartheid in Zuid Afrika, het komt in “Primitieve Dagen” allemaal voorbij.

Summer must read

Naast de juiste wax, board size en bestemming is de zomer ook de periode om een goed boek uit te kiezen. Bij voorkeur over surfen. Leven. Voor degenen die “Into the Wild” (Krakauer) een iets te ongezellig einde vinden hebben, biedt “Primitieve Dagen: een surfend leven” uitkomst.

Verslag van zijn surfleven

Primitieve dagen schetst het leven van onderzoeksjournalist William Finnegan

(The New Yorker) die een boek schreef over zijn “hobby”: surfen. Finnegan, die als journalist al dertig jaar lang stukken schrijft over politieke conflicten voor The New Yorker, doet in Primitieve Dagen verslag van zijn surfleven.

In ruim vierhonderd pagina’s wordt je meegenomen langs de kusten van Hawaï, Australië, Indonesië, Fiji en Zuid-Afrika. Plekken waar Finnegan opgroeide, werkte, reisde, surfte. Plekken waar hij zonder contact met de bewoonde wereld verbleef en het leven overdacht. Onbewoonde eilanden waar nu resorts zijn verschenen voor 400 USD per nacht.

“Surfen is eindeloos oefenen”

De wijze waarop Finnegan de onmetelijke schoonheid en onverbiddelijke kracht van de natuur beschrijft, levert hem in 2016 een Pulitzer prize op. Ook geeft hij af op de commercialisering van het surfen en beschrijft hij de wetenschap van het surfen. Een wetenschap die volgens hem na je dertiende eigenlijke al niet meer te leren is. Het lezen van de oceaan, de windrichtingen, getijden en verschillende soorten golven. “Je leert het alleen door eindeloos te oefenen.”

Laat je deze zomer meevoeren op de onmetelijk hoge golven van Finnegan.

Je kunt het boek bij Bol.com kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.