6 tips voor wat je wél kunt doen op flat days

De afgelopen week was het zo goed als overal flat en het ziet er naar uit dat we voor het weekend nog geen golven kunnen verwachten. Ik hou Goede Golven in de gaten, want mijn laatste sessie is alweer even geleden en ik ben er wel weer aan toe!

Helemaal op de dagen dat het mooi weer is, moet ik echt naar buiten. Het liefst een lekkere surfsessie natuurlijk, maar de zee doet wat ze wil en daar hebben we mee te dealen. Wachten tot er weer golven zijn. Op die flat days kun je gelukkig genoeg doen om jouw surfskills te verbeteren. Ik deel mijn tips met je:

1. Longboarden (skate)

Vlak voordat ik begon met surfen, begon ik met longboarden. Ik wist altijd dat er een inner-skatergirl in me zat, maar net als surfen heb ik het om de één of andere reden nooit gedaan. Ik kocht een longboard en was meteen verkocht. Met longboarden ontwikkelde ik al wat boardgevoel en ik vond het meteen top om lekker lange stukken te cruisen. Bijkomend voordeel: het is knettergoed voor je conditie en kracht in je benen.

2. Surf skate

Nóg beter om je surf skills te verbeteren is een surf skateboard. Eigenlijk is dit gewoon surfen op het droge. Het grote verschil met een longboard is dat je met een surf skate het surfen echt na kunt doen. Luister naar de podcast of lees dit stuk om meer te weten te komen over surf skateboarden en welk board voor jou interessant is.

3. Mountainbiken

Zelf ben ik groot fan van mountainbiken. Ik heb het geluk in Julianadorp (veel mensen denken aan het pretpark bij Apeldoorn, maar dit is het pittoreske dorpje naast Den Helder) te wonen met een prachtig duingebied op fietsafstand. Genoeg schelpenpaadjes en modderpaden om overheen te crossen. Ideaal om je conditie te verbeteren en je hoofd leeg te maken.

4. Hiken

Een flink stuk wandelen is altijd een goed idee als je geen zin hebt in een heftige work out. Surfers hebben over het algemeen veel met de natuur en met een mooie wandeling heb je de rust om alles goed te zien. Check de meiden van Backtonature hikes eens voor tips over mooie wandel locaties. Ook organiseren zij geregeld events om hun hikesessies heen (als de situatie dat toelaat). Een aanrader!

5. Boulderen

Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar het staat hoog op mijn wensenlijstje om te leren boulderen. Boulderen kun je zien als oplossingsgericht klimmen. Het is minder hoog dan klimmen op bijv. een klimmuur en in plaats van zekeringen en touwen heb je valmatten ter bescherming. Boulderen is top als je je kracht en behendigheid wil verbeteren.

6. Surf Fitness

Dit kun je zowel binnen als op zee doen. Zo kun je bijvoorbeeld paddle training doen. Er zijn genoeg fitness-oefeningen die jou helpen om je paddle kracht te verbeteren. Op een warme dag kun je ook op een flat day gewoon op je board een paddle sessie houden om je kracht en conditie te verbeteren. In de winter kun je de paddle training op zee beter even laten zitten, omdat je dan waarschijnlijk te koud wordt. Verder zijn er genoeg tutorials te vinden over hoe je je pop up kunt verbeteren, of balans oefeningen om stabieler op je board te staan.

Tot zover mijn tips over hoe ik mijn flat days vul, of wil gaan vullen (laat ik even heel eerlijk zijn: surf fitness heb ik nog nooit gedaan en is zo’n ding waarvan ik zeg “super goed idee” en wat ik nooit ga doen, maar dat terzijde, misschien jij wel!). Hopelijk maakt dit het wachten op de volgende surfsessie wat dragelijker!