Gunstige weerkaarten

golven in de middellandse zee
De kaarten lagen er goed voor

Begin februari ging we op pad. Surfen in Spanje was het doel. Het warme water in.

In Nederland kwam de Elfstedenkoorts net op gang. En zorgden de diepvriestemperaturen voor een flinke afkoeling van de Noordzee. En dus frisse surfsessies in Nederland.

Ook in Spanje leek het koud te worden, maar de weerkaarten lieten nog meer zien. Er zouden golven zijn in de Middelandse Zee. Een ruime meter. En cleane condities. Met enige zenuwen dus in het vliegtuig naar Barcelona gestapt.

Goedkoper vliegen met je surfboard

Ons eerste plan was om naar Bilbao te vliegen. Om van daaruit de spots Zarautz en Mundaka te zien. En hopelijk te surfen. Maar het bleek goedkoper om met de KLM naar Barcelona te vliegen. En daar een auto te huren. Bij de KLM kan je je surfboard gratis meenemen (<200 centimeter, <23 kilo en verder alleen handbagage).

Surfen in Sitges

Vanaf het vliegveld reden we direct naar Sitges. Sitges ligt vaak gunstig voor golven. En ja hoor. De golven kwamen keurig binnenrollen. Golven van circa een meter. We doken direct het water in. Dit was direct een verademing. Want je kunt zonder schoentjes, muts en handschoentjes surfen. Het water was 14 graden.

Het grote voordeel van Sitges is dat je in de winter helemaal alleen in het water ligt. En ook het uitzicht vanaf het water is niet vervelend. Een boulevard rijk aan palmbomen.

Surfen in Spanje bevalt dus vanaf het eerste moment. De hele middag lagen we tussen de strekdammen van Sitges. Zie ook hieronder. Overigens is het ook rechts van Sitges (als je op de kaart kijkt) goed surfen. Naast de haven.

surfen bij Sitges
Surfen tussen de strekdammen

Surfen in Spaans Baskenland

Sneeuw op de auto
Sneeuw!

Na de surfsessie zetten we koers naar Bilbao. Het Baskenland lonkte met al haar baaien. En golven zijn er altijd wel in de Golf van Biskaje. De volgende dag bleek, dat de wind een tandje bij had geschakeld. En die wind kwam pal uit het noorden. Dat is ongunstig voor deze regio in Spanje. Zelfs de baaien waren niet meer beschut. En Franrijk is dan ook niet beschut genoeg. Bovendien sneeuwde het behoorlijk. Dan maar even binnen zitten. En aan de tapa’s.

We zouden nog genoeg te surfen te krijgen.

Surfen in San Sebastian

Omdat Bilbao te winderig bleef, zochten we ons surfheil iets oostelijker. Bij San Sebastian. En dat was inderdaad beter. In de meest oostelijke baai van deze stad kon je volop surfen.

Die avond spraken we een medewerker van Quiksilver. Het hoofdkantoor van Quiksilver zit in Lafitenia. Net onder Biarritz. En dat is een half uur rijden vanaf San Sebastian. De golven waren daar goed zei hij. Oke, we gingen de volgende dag surfen in Frankrijk.

Muchos Gracias!

Het bleek namelijk inderdaad een gouden tip.

De lange rechtse van Lafitenia

Lafitenia is een baai waarin regelmatig een lange rechtse golf loopt.

Die dag scheen de zon uitbundig. Liet de wind zich van haar beste kant zien. Waren er inderdaad golven. En was er bijna niemand.

Zicht op Lafitenia
Zicht op Lafitenia
Golf bij Lafitenia
Golf bij Lafitenia
Surfen bij Lafitenia
Surfen bij Lafitenia

Het water leek hier zelfs nog wel warmer te zijn dan bij Sitges. In dit warme bad hebben we onze armen lam gepeddeld. De golven bleven zich maar opbouwen. Zowel voor intermediates als gevorderden is Lafitenia een perfecte surfspot. Maar zelfs voor beginners is het hier leuk golfsurfen.

Vanaf het voorjaar kan je er ook weer kamperen. De camping ligt aan het strand. Op de heuvel van de baai.

Suppen in San Sebastian

De volgende ochtend was de swell wat ingezakt. Maar niet helemaal weg. En ook nu was de wind niet van de partij. Helaas hadden we zelf geen tijd meer. Maar zie hier de foto’s die we konden schieten van de Suppers in de andere baai (La Concha) van San Sebastian. Ook in die Baai zijn er dus surfmogelijkheden.

Suppen bij La Concha
Suppen bij La Concha
Nestor supt
Nestor supt

Wintersurf in Spanje is een aanrader

Niet voor niets reden we voldaan terug naar het vliegveld van Barcelona. We hebben heerlijke golven gehad. En omdat er genoeg te doen is naast het surfen, is een dagje met veel wind of sneeuw ook niet erg. Op deze surftrip hebben we bekende surfspots zoals Mundaka en Zarautz links laten liggen. Omdat de surfcondities daar ongunstig waren én omdat er in die regio nog veel meer mogelijkheden zijn.

Een surftrip in de winter is een aanrader. Het warme water is een genot. Golven zijn er altijd wel. En je hebt alle ruimte.

Natuurlijk is het handig de Stormrider Guide bij je te hebben. En de weerkaarten te kunnen zien. Maar deze trip bevestigde ook maar weer eens, dat een praatje met een surfer uit de regio het surffeest nog net even wat groter kan maken.

En dan nog wat extra tips:

  • Ga je naar Bilbao, ga dan ook even langs het Guggenheim museum. Ook al houd je niet van Musea. Het is indrukwekkend.
  • Ben je in San Sebastian, eet dan ‘s avonds Tapas in de knusse oude stad. En bezoek de Pukas surfshop. Volop surfboards. Nieuw en 2e hands. Voor een goede prijs.
  • Toch liever in de kou van Nederland surfen? Check dan surfen in de winter in Nederland.

 

Vorig artikelLafitenia op een mooie dag
Volgend artikelWeekendje surfen
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.