Life changing

Vader en/ of moeder worden is fantastisch. Life changing, om het met een hip woord te duiden. En met niks anders vergelijkbaar met wat je ooit hebt meegemaakt.

En het is ook een uitdaging om je nieuwe verantwoordelijkheden in balans te brengen met een passie voor surfen.

Voordat de kleine kwam, herken je vast wel je spaghetti armen na uren surfen.

surfen spanje

Nou, zeg die sessies maar (regelmatig) vaarwel.

De realiteit is, dat je nu waarschijnlijk minder tijd in het water doorbrengt. In ieder geval tot de kleine, je grommet, oud genoeg is om mee te doen in de line-up. En dat duurt wel even.

Maar dat betekent niet, dat dit het einde van je surfleven is.

Een investering in je quiver en een aanpassing van je mentaliteit, gaan je helpen om je passie te blijven volgen, terwijl je nog steeds een geweldige vader, moeder en partner bent.

De tips:

1. Breid je quiver uit

Door er voor te zorgen, dat je meerdere boards hebt, die ook geschikt zijn voor de kleine en/ of rommelige dagen, kan je vaker het water in. En pak je met een groter surfboard meer golven tijdens een sessie.

Check ook onze podcast: hoe kies je het juiste surfboard voor jezelf?

Stel, het is bijvoorbeeld een kleine zomerdag en je hebt eigenlijk maar één vrij uurtje, pak dan een board met meer volume. Of zelfs een softtop. En maak dat uurtje volle bak plezier.

We weten allemaal dat de tijd die je in de golven doorbrengt, bijna meditatie is en stress kan helpen verlichten. Nu je een ouder bent, krijgt dit een heel nieuwe betekenis: terugkomen met het gevoel dat je opgeladen bent en klaar om wat tijd met je gezin door te brengen.

Ontken jezelf of je gezin niet dat je deze rust c.q. stokedness nodig hebt.

2. Draag een horloge

Wellicht een twijlachtige tip. Want hoe relaxed is het om met een horloge in het water te liggen? Maar nu, met een baby heb je vaak nauwelijks tijd om te surfen. Misschien een uurtje, voordat je terug gaat naar de kleine en je partner.

Een fatsoenlijk waterbestendig horloge (bij voorkeur een horloge met getij-leesfuncties) stelt je in staat om je sessie tijd bij te houden en ervoor te zorgen dat je niet te lang blijft dobberen en te vroeg of te laat uit het water komt.

3. Check tweedehands spullen

Kinderen zijn duur. Luiers, kleding, voeding, meubels, speelgoed, kinderopvang (pfff, kachenggg) en sparen voor de universiteit. Elke cent telt. En dat is al in het eerste jaar; het is niet zo dat kinderen goedkoper worden.

Check eerder markplaats voor zowel babyspullen, als voor surfspullen. Check bijvoorbeeld de Facebook Group voor 2e hands surfspullen.

Dat gebruikte board is misschien niet zo mooi en glanzend als een nieuwe op maat, maar je portemonnee, je partner en je kind zullen je er dankbaar voor zijn.

En je krijgt bonuspunten. Omdat je Moeder Natuur serieus neemt spullen te recyclen.

4. Training

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat je moet sporten en gezond moet eten, of je nu een ouder bent of  niet. Met de lange nachten en hectische schema’s die gepaard gaan met het opvoeden van een baby, is het gemakkelijk om je dieet en je sport af te laten glijden.

Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt voor je conditie en eet gezond. Als je fit bent kan je ook beter tegen slechte nachten en heb je meer energie overdag.

5. Communiceer bijtijds met je gezin

Als je ziet dat er volgende week golven komen, plant dat zaadje dan vast bij je partner. De avond van te voren vertellen dat je de volgende ochtend gaat surfen, kan onnodig stress of teleurstelling veroorzaken. Een eenvoudige “Hé, het ziet er naar uit dat er later deze week wat golven kunnen zijn” gaat helpen.

Een abonnement op de surfweer sms van surfweer.nl kan hierbij helpen.

6. Aanwezig zijn

Hoewel je hoofd soms ergens anders is, is het op dit moment je grootste prioriteit om de best mogelijke ouder van je kind en partner te zijn.

Als de golven de hele dag episch zijn, maar je kan niet of maar even het water in, sta dan niet stil bij wat je (misschien) hebt gemist. Je kind en je partner vangen je minder gemoedstoestand direct op. Focus je op de tijd die je wel had en zet die positieve energie na de sessie in om aanwezig te zijn bij je gezin.

Het cliché heb je vast gehoord, maar de tijd gaat echt snel en al snel zal je kind lopen en praten.

7. Leer ze het plezier en de iefde voor de zee

De zee is een belangrijk deel van je leven en dat wil je graag delen met je kind. Maak ze vroeg en vaak vertrouwd met die omgeving.

jong kind en surfen

Neem ze mee voor wandelingen op het strand. Bouw zandkastelen. Laat ze in de getijdenpoelen spelen.

getijdenpoel

Je kan ze zelfs een reddingsvest omdoen. En speel met ze op je surfboard in het ondiepe water.

Zwemlessen zijn overigens essentieel. Als je veel aan zee bent dan is tot en met diploma C wel een aanrader. En ga eens naar een golfslagbad.

Breng ze vooral dezelfde liefde, waardering en respect voor de zee bij.

8. Maak een surftrip

Ga op pad voor een surftrip met je gezin. De meeste luchtvaartmaatschappijen brengen geen kosten in rekening voor kinderen onder de twee jaar, dus profiteer hiervan. Je hoeft niet gelijk naafr Bali of Costa Rica. Je zit bijvoorbeeld zo in Lissabon, Faro, Bilbao waar tal van toffe surfspots liggen. Spanje is trouwens een aanrader. Daar vinden ze kinderen heel leuk en is er veel geregeld voor kinderen.

Check: surfen in de Algarve, Ericeira (bij Lissabon), Cantabria (Bilbao).

familie surfvakantie

9. Betrek opa en oma

Als je in de gelukkige mogelijkheid bent, betrek opa en oma. Voor opa’s en oma’s is het doorgaans een feest om met kleinkinderen te zijn. En als je weet dat er goede golven aankomen, dan kan het voor iedereen leuk zijn. Voor jou, opa en oma en je kind. Ook eventueel voor een surfvakantie.

10. Zorg voor quality time

De baby zal veel van jou en je partner vergen. Een groot deel van je leven draait om je  kind, maar zorg ervoor dat je elkaar en je relatie niet verwaarloost. Om een gezonde relatie te behouden, is het essentieel dat je quality time hebt. Zoek dus zo snel mogelijk een goede oppas of roep de hulp in van opa en oma. Het plannen van een etentje of gewoon even een biertje pakken werkt heerlijk voor je relatie. En praat dan niet de hele tijd over je kind.

11. Go with the flow

Als nieuwe ouder, ben je in een voortdurende staat van verandering. Net als je denkt dat je de kleine eigenaardigheden van je kindje of de nuances van een bepaalde fase snapt,  wordt het allemaal op zijn kop gezet met een nieuwe uitdaging. Probeer niet om de verandering te bestrijden, maar ga er in mee. Wees flexibel en open voor verandering en wees geduldig met je kleintje en je partner.

Geniet er van. En support elkaar.

Surf’s up!

Vorig artikelRecord aantal internationale teams kozen SNOWWORLD als trainingslocatie
Volgend artikelBackcountry Basecamp
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.