De Toekomst van Surfen: Een kijk op Wavepools in Nederland en Europa

Welkom in de fascinerende wereld van wavepools, een innovatie die de surfervaring toegankelijker en veelzijdiger maakt dan ooit tevoren. In dit blog bekijken we kort de opkomst van wavepools in Nederland en Europa, en onthullen we waarom ze zo’n impact hebben op de surfcultuur.

De Opkomst van Wavepools

Wavepools markeren een significante evolutie in de surfsport. Dankzij vooruitstrevende technologieën krijgen alle surfers van alle niveaus de kans om golven te berijden in een gecontroleerde omgeving. Van beginners die hun vaardigheden willen ontwikkelen tot de pro’s die hun techniek willen verfijnen, wavepools bieden consistente en aanpasbare golven die niet afhankelijk zijn van weersomstandigheden. Chille golven van 50 cm tot barrelende golven van 2 meter.

Wavepools in Nederland

Deze wavepools komen de er aan:

 1. SurfPoel, Den Haag (2024): Gepland om in 2024 te openen, zal de SurfPoel een stedelijke surfervaring bieden met state-of-the-art golftechnologie.
 2. RIF010, Rotterdam (2024): Deze verwachte attractie in Rotterdam belooft een unieke golfervaring in een urban setting. Check hier meer over RIF010
 3. We Want Waves, Eemhof: Helaas gaat deze (voorlopig) niet door. Het zag er lang goed uit, maar o.a. Corona gooide roet in het eten.

5 Wavepools in Europa

Plus een Overzicht met Prijsinformatie om een beeld te geven wat het kost om hier te surfen.

 1. Alaia Bay, Zwitserland:
  • Prijs: Ongeveer €95 – €140 per uur.
  • Beschrijving: Alaia Bay, gelegen met uitzicht op de Zwitserse Alpen, biedt een diverse surfervaring met verschillende golfsoorten voor surfers van alle niveaus.
  • Check ons verslag over Alaia Bay.
 2. Adventure Parc Snowdonia, Wales:
  • Opmerking: Gesloten in september 2023. De verwachting is wel dat deze wavepool weer open zal gaan.
  • Prijs: Was ongeveer €50 per uur.
  • Beschrijving: Dit park, gesitueerd in het prachtige valleilandschap van Wales, bood een scala aan surfervaringen aan voor alle vaardigheidsniveaus.
 3. The Wave, Bristol, Engeland:
  • Prijs: Off-peak prijzen beginnen bij ongeveer €35 voor kinderen en €46 voor volwassenen voor een 1-uur durende geavanceerde surfsessie; piekprijzen zijn respectievelijk ongeveer €52 en €64. Expert level barrels kosten ongeveer €70 per uur.
  • Beschrijving: Met geavanceerde golftechnologie biedt The Wave in Bristol een breed scala aan golven, geschikt voor alle niveaus van surfers.
 4. Siam Park, Spanje:
  • Prijs: Geschat tussen €45 en €770, afhankelijk van het aantal surfers dat het zwembad per uur huurt.
  • Beschrijving: Gelegen in Spanje, staat Siam Park bekend om zijn indrukwekkende golfpool die een unieke surfervaring biedt voor groepen, met prijzen die variëren afhankelijk van de groepsgrootte.

Maar er komen er meer. Zie ook dit artikel over de bouw van een wavepool in Duitsland.

Toekomstperspectieven van Wavepools

De toekomst van wavepools ziet er veelbelovend uit. Deze faciliteiten maken surfen toegankelijker en kunnen bijdragen aan de groei van de sport, zelfs in landen zonder kustlijn. En juist ook in Nederland. Eindelijk altijd golven. Het zal het niveau enorm omhoog kunnen krikken, omdat het nieuwe mogelijkheden biedt voor surftraining en -competities, waarbij uniforme golfcondities een eerlijker speelveld creëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.