Het jaar 2019 is nog maar net begonnen of koning winter trakteert ons op natuurijs. Wij zijn zelf best verrast dat de kou al zo snel tot ijs leidt. De eerste helft van januari 2019 verliep gemiddeld 2 graden boven het gemiddelde. En vandaag was er na 3 nachten vorst opeens ijspret op banen van natuurijs bij IJsclub ‘Hard gaat-ie’ in De Lier. Ook in het Utrechtse Doorn en het Groningse Noordlaren konden schaatsliefhebbers hun hart ophalen.

Open water

In de Ryptsjerker polder ging men in de vroege ochtend op zondag 20 januari al het ijs op. Dit levert een fantastisch Hollands tafereel op. Bekijk hier een korte reportage over het natuurijs. Aan het eind van het filmpje blijkt dat het nog wel erg vroeg en riskant is. Maar goed, natte voeten zijn onderdeel van de pret met natuurijs.

Verwachting

De vraag is of de vorst echt gaat doorzetten en we massaal het ijs op kunnen. De ensembles zijn het niet eens met elkaar. In de loop van de week volgt een kleine dooi aanval. We zullen zien of koning winter zijn tanden laten zien en de vorst terugbrengt. Wij nemen geen risico en slijpen de schaatsen zodat we net als vorig jaar het ijs op kunnen zodra het kan.