Op 22 april 2021 is het de Dag van de aarde, oftewel Earth Day. Deze dag is door natuur- en milieuorganisaties wereldwijd in het leven geroepen. Zij willen aandacht voor klimaat en natuur en de impact van hoe mensen omgaan met de natuur. Als surfers genieten en profiteren wij van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft. Maar hoe kunnen wij de negatieve impact van surfen op die natuur beperken? En wellicht zelfs: hoe kunnen we in dagelijkse zaken oog voor de natuur houden? Wij maken dagelijks talloze keuzes. Bewustzijn van onze footprint is nodig om ook volgende generaties een goeie leefomgeving te bieden.

Wat kan je zelf doen?

Het beste is om vervuiling van de zee, lucht en stranden te voorkomen. Dus laat in geen geval rommel achter na een surfsessie. Ook is het goed om ‘Take 3 for the sea’ te blijven opvolgen: elke keer dat je buiten bent neem je (minimaal) 3 stuks zwerfafval mee en doe je in de vuilnisbak. Zelfs als je een gedragen mondkapje ziet liggen, dat sinds Covid-19 regelmatig voorkomt..

 

Welke merken zijn milieuvriendelijk?

Een merk dat zich hard maakt voor een lage ecologische footprint is Picture Organic Clothing. Dit vrij jonge Franse merk verwerkt zoveel mogelijk gerecycelde materialen in alle kleding. Daarnaast hebben zij natureprene in hun wetsuits. Recent begrepen wij dat Picture komende winter niet met een nieuwe collectie komt, omdat door Covid-19 dit jaar heel weinig verkocht is. Dus hierdoor zorgen zij dat deze collectie niet verloren gaat en verspild wordt.

Voorloper in producten met een lage impact op het milieu is natuurlijk Patagonia. Van elke aankoop die je doet, gaat 1% naar natuurorganisaties. Verder heeft het merk de ambitie om in 2025 CO2 neutraal te zijn. Dit doen zij onder meer door volledig gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen.

Ressies Design creëert onder andere omkleedponcho’s van restmaterialen en onverkochte collecties handdoeken. Hierdoor combineren zij liefde voor surfers en de planeet.

Een ander merk met een hoog milieubewustzijn is SRFACE. Zij maken high end wetsuits tegen een betaalbare prijs. Bovendien is bij alle keuzes hun prioritereing: kwaliteit, planeet, prijs, in die volgorde. Lees hier meer over dit merk.

Al vaker hebben wij op Boardshortz aandacht geschonken aan Jabali Surfboards. Door gebruik te maken van duurzaam gegroeid hout en epoxy met een hoog plantaardig gehalte zijn hun surfboards bijzonder milieuvriendelijk.

Voor meer meer inspiratie over surfboards die minder belastend zijn voor de planeet kun je lezen op www.sustainablesurf.org/ecoboard/. Hier lees je onder meer hoe boards duurzamer worden geproduceerd.

Surfen met een lage ecologische footprint

Voor je gear, zoals board en wetsuit, kun je dus kiezen voor duurzame producten. Dit geldt natuurlijk ook voor wax. Eerder schreven wij hier uitgebreid over en bijvoorbeeld Matunas, Bee Bumps en Maria’s eco wax zijn milieuvriendelijke opties. Je huid beschermen tegen de zon is extreem belangrijk. Ook hierbij kun je kiezen uit diverse producten die een lage impact hebben op de natuur, zoals Sun Safe, Lovea en SMPL.

En wat dacht je van op de fiets naar je surfspot, óf anders carpoolen, in plaats van in je eentje met de auto? Je drinken mee in een thermosfles en niet in een wegwerpverpakking. Net als je energybar of je broodje in een trommel en niet voorverpakt.

Duurzaamheid in ons dagelijks leven

Verder zijn in ons dagelijks leven nog véél meer zaken waar een bewuste keuze leidt tot een lagere ecologische footprint. Denk aan beperkt eten van vlees en een leverancier van groene energie (bijvoorbeeld Powerpeers). Of wat dacht je van vakantie met de trein en niet met de auto? En bij de boodschappen biologische producten in je eigen meegebrachte tas, in plaats van plastic tassen erbij kopen? En al je spullen lang gebruiken en zo mogelijk laten repareren. Past misschien niet zo goed in ons kapitalistische systeem, maar is wel de beste vorm van een circulaire aanpak.

Hoe kunnen wij de negatieve impact van surfen op de natuur beperken? Wij zijn benieuwd welke suggesties jij hebt. Laat ze achter in een reactie op dit bericht!